Tüdőgondozás nélkül maradtak a csongrádiakFelvétel a kedvencekbe

A szentesi kórház még nem döntött az ellátás átvételéről

Bíró Dániel
2007-07-17

Csongrád - Bajban vannak a csongrádi kistérségben élők, ha tüdőszűrésre akarnak elmenni. Csongrádon április elseje óta szünetel a tüdőgyógyászati ellátás, júliustól pedig a szentesi kórház tüdőgondozójában sem fogadnak Csongrád környéki pácienseket.

Bajban vannak a csongrádi kistérségben élők, ha tüdőszűrésre akarnak elmenni. Csongrádon április elseje óta szünetel a tüdőgyógyászati ellátás, júliustól pedig a szentesi kórház tüdőgondozójában sem fogadnak Csongrád környéki pácienseket. Megoldást az jelenthetne, ha a súlyponti intézmény főigazgatója aláírna egy megállapodást az ellátás finanszírozásának átvételéről, de erre Várkonyi Katalin – állítólag – hetek óta nem hajlandó. Az okokról meg akartuk kérdezni őt, de szerdáig szabadságon van.

A hónap eleje óta feleslegesen mennek át a Tisza bal partjára a csongrádi kistérség tüdőgyógyászati ellátásra szoruló lakói, a szentesi kórház tüdőgondozója nem fogadja őket. Pedig korábban ide kellett járniuk, hiszen áprilistól ideiglenesen megszűnt a csongrádi tüdőgondozó és tüdőgyógyászat, a szakorvos ugyanis Szentesre helyezte át a rendelést.

Gyovai másképp tudja

Gyovai Gáspár szerint csak a múlt héten írta alá Bedő Tamás azt a megállapodást, amely most főigazgatói ellenjegyzésre vár Szentesen. A csongrádi alpolgármester – aki egyébként a szentesi kórházat fenntartó megyei önkormányzatának fideszes képviselője – lapunknak azt mondta, ezt a problémát már jóval korábban rendezni lehetett volna, ha a felelősök időben lépnek Csongrádon. Gyovai személy szerint Sipos Tiborra és az egészségügyi bizottság szocialista elnökére, Somogyi Árpádra gondolt. Hozzátette, tudomása szerint elsősorban a személyi feltételek nincsenek meg Szentesen, ezért nem szingálta Várkonyi Katalin a megállapodást.

Tavasszal arról szóltak a csongrádi nyilatkozatok, hogy remélhetőleg június végére sikerül megállapodni egy új orvossal, aki elődjéhez hasonlóan másik településről átjárva látná el a betegeket – ez azonban eddig nem teljesült. Pusztán annyi a pozitívum, hogy a város nemrégiben közel nyolcmillió forint pályázati támogatást nyert az új tüdőgondozóra, amit a bökényi rendelőintézet korábbi laborhelyiségeiben alakítanak ki az év végéig.

Mindaddig viszont kérdéses, hol részesülhetnek tüdőgyógyá- szati ellátásban a csongrádiak. Sipos Tibor, a csongrádi intézmény igazgató főorvosa érdeklődésünkre elmondta, úgy tudja, Bedő Tamás polgármester már hetekkel ezelőtt ellátta kézjegyével azt a megállapodást, amelyben a csongrádi önkormányzat jelzi az egészségbiztosításnak, hogy e szakellátást finanszírozó forrásokat átadják Szentesre. Ahhoz, hogy a feladatellátás átadása megtörténhessen, szükség lenne a szentesi kórház főigazgatójának ellenjegyzésére is, ő azonban eddig nem írta alá a papírokat.

Mivel a helyzetet sürgősen kezelni kell, a csongrádiak az ÁNTSZ-hez fordulnak, hogy a tisztiorvosi szolgálat hivatalból jelöljön ki ellátási helyet. Arra a kérdésünkre, hogy egyáltalán mennyire vették igénybe a tüdőszűrő vizsgálatot a Tisza jobb partján élők, Sipos Tibor azt felelte: járványügyi szempontból nem indokolt ez az – egyébként nem kötelező – ellátás, az egyre sűrűbben jelentkező légúti allergiák és daganatos betegségek miatt viszont annál inkább.

Arról, hogy miért nem látnak el a szentesi kórház tüdőgyógyá- szatán csongrádi pácienseket, illetve a főigazgató miért nem írta alá a fent említett megállapodást, meg szerettük volna kérdezni Várkonyi Katalint, de a súlyponti intézmény vezetőjét többszöri próbálkozásunk ellenére sem tudtuk elérni. Titkárságán közölték, hogy szerdáig szabadságon van, a tüdőgondozó szakorvosa pedig azt mondta, főigazgatói engedély hiányában ő nem nyilatkozhat erről az ügyről.