Időközi képviselő-választás lesz vasárnap SzentesenFelvétel a kedvencekbe

Kilencen szállnak ringbe

Balázsi Irén
2007-07-17

Szentes - Kilenc képviselőjelölt közül választhatnak vasárnap Szentesen, a 14. számú egyéni választókerületben. A rendkívüli időjárás befolyásolhatja a részvételi arányt, ezért szoros küzdelem várható. Akár néhány szavazaton is múlhat, ki nyeri el a mandátumot.

A helyi választási bizottság Fábján Sándor elnök vezetésével július 22-ére, vasárnapra tűzte ki az időközi képviselő-választást Szentesen, a 14. számú választókerületben. Az áprilisban elhunyt Zoltai Gábor fideszes képviselő mandátumának megszerzéséért kilencen jelöltették magukat.

Három független aspiránst vett nyilvántartásba a választási bizottság, rajtuk kívül megméreti magát a Fidesz–KDNP, az MDF, a MIÉP, az SZDSZ–MSZP, valamint két civil szervezet, az Együtt Szentesért és a Pálmások Szövetsége egy-egy jelöltje. A választásra jogosultak három szavazókörben adhatják le voksukat vasárnap reggel 6 órától este 7-ig: a Gróf Széchenyi István Általános Iskolában, Lapistó 28. szám alatt (tehenészet) és a Május 1. Agrár Rt. Orosházi út 17. szám alatti épületében.

Az időközi önkormányzati választásnak van tétje. A tavaly októberi szavazáskor az egyéni körzetekben az MSZP–SZDSZ szövetség kilenc mandátumot szerzett, a Fidesz–KDNP négyet, és egy független képviselő jutott a testületbe. Listáról került az önkormányzatba két koalíciós, négy jobboldali képviselő, kettő a Pálmások Szövetsége és egy az Együtt Szentesért színeiben. Ha a Fidesz nyerné meg vasárnap a választást, akkor az egyéni és a listás helyeket is számítva kilenc képviselője lenne, míg az MSZP-nek a három SZDSZ-s képviselő nélkül hét. A kormánykoalíció győzelme esetén ellenben visszaállna a tavaly októberi állapot, miszerint a mérleg nyelvét a független és a civil szervezetek képviselői jelentik a Szirbik Imre polgármesterrel együtt 24 fős testületben.

Hárman függetlenek

A 14. számú egyéni választókerületben kilencen méretik meg magukat vasárnap: Borsos Zsigmond (Pálmások Szövetsége), Csernus-Lukács László (SZDSZ–MSZP), Medgyesi István (független), Móróné Tulipán Edit (Fidesz–KDNP), Németh Jenő (Együtt Szentesért), Révész András (független), Révész János (MDF), Szernyi János (MIÉP) és Szikora József (független).

Az MSZP helyi szervezetének elnöke, Demeter Attila érdeklődésünkre elmondta: azt reméli, hogy az SZDSZ jelöltje, akit a szocialisták is támogatnak, megnyeri a választást. Az aspiráns az előző ciklusban tagja volt a testületnek, a körzetben ismerik a végzett munkájának az eredményét. Farkas Sándor, a Fidesz megyei és helyi elnökeként azt nyilatkozta lapunknak: szeretnék, ha a júniusi időközi választáshoz hasonlóan ismét nyernének. Véleménye szerint a rendkívüli időjárás azért befolyásolhatja a szavazás eredményét. Hozzátette: mivel sok a képviselőjelölt, akár egy-két szavazaton is múlhat, hogy kié lesz a mandátum.

Az MDF helyi szervezetének elnöke, Nagy Mélykúti László szerint egy időszaki választás nem hozhat objektív eredményt. Attól tart, hogy alacsony lesz a részvételi arány. A jelöltjüktől mégis tisztes helytállást vár. Pető Lászlóné, a MIÉP elnöke abban reménykedik, hogy a nagy meleg ellenére elmennek szavazni a választók, akik szerinte elgondolkodhatnának azon: a Fideszen és az MSZP-n kívül más lehetőség is van. A Pálmások Szövetségének elnöke, Horváth István úgy véli: nagyon alacsony lesz a részvételi arány, csak a hithű szavazók mennek el választani. Ez viszont irreális eredményt hozhat. Bácskainé Fazekas Márta, az Együtt Szentesért Egyesület vezetője azt reméli, hogy békésen zajlik a voksolás. Meggyőződése, az emberek nem aspiránsokban, hanem jelölőszervezetekben gondolkodnak.