Októberre megállhat a a szegedi klinikai központ eladósodásaFelvétel a kedvencekbe

Három kemény hónap jön

Tombácz Róbert
2007-07-13

Három hete dolgoznak a szegedi klinikai központ gazdasági stabilitásának megteremtésén azok a biztosok, akiket az adósság nagysága miatt az államkincstár bízott meg. Egyikük Fenyves Ernő, a szentesi kórház volt főigazgatója, aki szerint nem miatta adósodott el a májusig általa vezetett intézmény.

A három kincstári biztos irányítója, Varga Jenő, a húsz éve válságmenedzsmenttel foglalkozó Vectigalis Rt. elnök-igazgatója azt mondja: a szegedi klinikai központ által felhalmozott 2,6-2,7 milliárd forintos adósságnak igazából csak az az 1,2-1,4 milliárdos része okoz gondot, ami lejárt fizetési határidejű tartozás. Áttekintik a gyógyszergazdálkodást és a beszállítói szerződéseket, tegnaptól pedig minden félmillió forint fölötti megrendelést csak Pál Attila, a klinikai központ vezetője vagy ők engedélyezhetnek. Szeptember végére nullszaldós lehet a klinikai gazdálkodás – miközben ellátási kötelezettségének is megfelel az intézmény.

Három perc a víz alatt

A biztosok tegnap délután előbb a klinikai vezetőket, majd az érdekképviseleteket tájékoztatták feladataikról és terveikről. A professzoroktól megértést, segítséget és a munkában való közös részvételt kért Varga Jenő, aki ismertette a Pál Attilával közösen hozott intézkedéseket. Azt mondta, a következő három hónap kemény lesz, mint három percet eltölteni a víz alatt, de ki kell bírni a gazdasági helyzet rendezése érdekében. Túri Sándor, a gyermekklinika vezetője kétségesnek tartotta, hogy csak három hónapot kellene kibírni, a talpon maradás szerinte csak a finanszírozási rendszer átalakításával lehetséges.

Fenyves Ernő, a szentesi kórház volt főigazgatója a három kincstári biztos egyike. Azt mondja: más jellegű, de hasonló mértékű a felelőssége egy kórházvezetőnek és egy kincstári biztosnak. A májusban leváltott szentesi főigazgatónak tizenegy év alatt a szegedi klinikai központ a harmincadik helye, ahol valamilyen biztosi, tanácsadói, szakértői munkát vállal. Arra a felvetésre, hogy vezetése alatt halmozott föl nagyjából hétszázmillió forint adósságot a szentesi kórház, úgy reagált: az csak félmilliárd, s főképp a korábbi vezetők által megkötött hosszú távú és az intézménynek rendkívül hátrányos szerződések okozták.

Ehhez hozzájárult, hogy tavaly nyár óta az OEP nem fizet a tvk-n felüli ellátásért, megváltozott az áfatörvény, az energiahordozók ára pedig megemelkedett. Mindez 2006-ban 70, 2007-ben 260 milliós többletterhet jelentett, miközben áprilistól tovább csökkentek a tvk-k. Azon voltak, hogy ebben a helyzetben is megmaradjon a betegellátási színvonal és a gazdasági egyensúly – de ezt a munkát épphogy csak elkezdték, amikor leváltották. Összességében élete pozitív időszakaként élte meg a szentesi kórház vezetését, köszönhetően munkatársai támogatásának.