Kincstári optimizmusFelvétel a kedvencekbe

Szabó C. Szilárd jegyzete

Szabó C. Szilárd
2007-07-13

"„Nagyon büszke vagyok a szentesi kórházban eltöltött időszakra" – mondta lapunknak Fenyves Ernő menesztett szentesi kórházigazgató, akit most két társával azzal bízott meg az államkincstár, hogy szeptember végéig hozza rendbe a szegedi klinikai központ gazdálkodását."

„Nagyon büszke vagyok a szentesi kórházban eltöltött időszakra" – mondta lapunknak Fenyves Ernő menesztett szentesi kórházigazgató, akit most két társával azzal bízott meg az államkincstár, hogy szeptember végéig hozza rendbe a szegedi klinikai központ gazdálkodását.
A kincstári biztosok kincstári optimizmussal nyilatkoztak. Ez azért meglepő, mert a válságmenedzserek még nem merültek el igazán a számokban, adatokban, nem nézték át a szerződéseket. Ez az egyik dolog. A másik Fenyves Ernő.

Ismeretes, hogy a jobboldali többségű megyei közgyűlés áprilisban leváltotta a szentesi kórház éléről Fenyves Ernőt, akit tavaly tavasszal a baloldali többségű megyei önkormányzat bízott meg az igazgatói feladatokkal. Ebben a politikai döntés mellett vélhetően szerepet játszott, hogy Fenyves – aki 2003-ban kilenc hónapon át önkormányzati biztosként dolgozott a szentesi kórházban, amelynek adóssága a válságmenedzseri kinevezésekor megközelítette a 440 millió forintot – nem tudta lefaragni a tartozásokat, sőt.

A gazdasági mérnök-szakközgazdász végzettségű Fenyves igazgatósága alatt tovább növekedett az intézmény tartozásállománya. Az a kérdés, mennyivel, mert a volt direktor azt mondja, hogy félmilliárdos adósságot hagyott hátra, az új vezetés pedig 700 millióról beszél. Ennek tükrében nem igazán érthető, mire olyan büszke Fenyves Ernő a szentesi időszakát illetően. Valamit tudhatott, mert több százan szerették volna a kórház dolgozói közül (ezt aláírásukkal is hitelesítették), ha ő marad a direktor.

Az azonban már kevés a mai világban, ha valakit korrekt embernek tartanak a munkatársai, mert meg kell felelni a tulajdonosnak. Fenyvest biztosan nem tartották volna olyan jó embernek, ha kórházigazgatói megbízatása után azonnal elbocsát száz embert, majd még húszat, megkurtítja a különböző juttatásokat és a többi – magyarán válságot kezel.

A szegedi klinikai központban a frissen kinevezett igazgató, Pál Attila szerint nem lehet tovább folytatni a leépítéseket. Lehet és kell is viszont szigorúan más módon takarékoskodni a hatalmas rendszerben, amely nem egy esetben könnyelműen bánik a pénzünkkel.