Őszre befejezi a költözést a szentesi múzeumFelvétel a kedvencekbe

Béres Mária gazdag örökségre lelt

Balázsi Irén
2007-07-02

Egyedül pályázott a szentesi Koszta József Múzeum igazgatói állására Béres Mária, aki júniustól látja el feladatát. A régészek atyamesterének, Trogmayer Ottónak volt a tanítványa, és tizenhét évig dolgozott archeológusként a szegedi Móra Ferenc Múzeumban.

Egyedül pályázott a szentesi Koszta József Múzeum igazgatói állására Béres Mária, aki júniustól látja el feladatát. A régészek atyamesterének, Trogmayer Ottónak volt a tanítványa, és tizenhét évig dolgozott archeológusként a szegedi Móra Ferenc Múzeumban. A Kulturális Örökségvédelmi Igazgatóságon régészeti szakhatósági ügyeket látott el 2000 óta, e kitérő után ment vissza a megyei múzeumi szervezetbe.

A Móra Ferenc Múzeumban tizenhét évet töltött el régészként Béres Mária, aki meghívott előadóként oktatja a hallgatókat a Szegedi Tudományegyetemen. Trogmayer Ottó tanítványának csak azért meri mondani magát kérdésünkre, mert az archeológia atyamestere annak nevezte őt. A Kulturális Örökségvédelmi Igazgatóságra 2000-ben került, ám a szakmával való kapcsolata nem szakadt meg. Köztisztviselőként régészeti szakhatósági ügyekben járt el. Azt mondja, szép feladatot kapott ott: a dél-alföldi régióban kimunkálhatta a régészeti örökség védelmét az államigazgatás keretein belül, összhangban az uniós jogszabályokkal.

Megmarad a ligeti épület

Az előző ciklusban a megyei közgyűlés úgy döntött, hogy a volt megyeházára való beköltözés után a ligeti épületet ki kell üríteni. Ennek viszont éppen az ellenkezője történik. Béres Mária azt mondja ezzel kapcsolatos felvetésünkre: a megyei önkormányzat tulajdonosi bizottsága megismerve raktározási gondjaikat úgy döntött, hogy a ligeti épületet is megtarthatják raktárként és időszaki kiállítások megrendezésére. Az igazgatónő tárgyalást kezdeményez majd a szentesi önkormányzattal annak érdekében, hogy a Fridrich-fényírda és a Péter Pál Polgárház Múzeum ne csak előzetes bejelentkezés alapján fogadhassa a látogatókat. Ezek a kiállítóhelyek jelenleg munkaerőhiány miatt vannak zárva, de szeretnének rajta változtatni. Béres Mária azt tervezi, hogy őszig megteremtődnek a nyugodt alkotómunka feltételei az új múzeum berendezése, a színvonalas kiállítások megrendezése és a költözködés miatt túlterhelt kollégái számára.

Eddig Béres Mária hozott határozatokat a régészeknek a lelőhelyek védelmére. Egyedüli pályázóként elnyerte júniusban a szentesi Koszta József Múzeum igazgatói állását, így visszakerül a föld közelébe. A csongrádi elkerülő út tervezett megépítésénél lesz ásatás, ám ennek időpontját egyelőre nem ismeri. Szentest és térségét úgy jellemzi az igazgatónő, hogy élénk a gazdaság, így sok földmunkával járó beruházás várható. Itt is adódnak leletmentő feladatok a régész számára. Kutatási területének a középkort említi, ebből írta a doktoriját és a PhD-t is. Ám állítása szerint egy vidéki múzeumban minden kultúrával foglalkozni kell.
Megemlítjük Béres Máriának, hogy manapság nagyon rájár a rúd a régészekre. Elismeri: gyakran negatív a vélemény a szakmáról.

Meggyőződése ugyanakkor, hogy a megelőző feltárásokhoz nem kötődik olyan mértékű korrupció, mint amilyen a köztudatban van. Azt ellenben nem jelentheti ki, hogy az országban sehol sem történt korrupció. Ezzel együtt is úgy véli, a témának nagyobb a füstje, mint a lángja. Hozzáteszi: a dél-alföldi ügyek kapcsán mindenesetre bebizonyosodott, hogy nem történt bűncselekmény.

Milyen örökséget talált Szentesen Béres Mária? Azt mondja, részben ismerte az ország első gyűjteményei között létrejött múzeumot. Van világhírű régészeti lelete, ilyen a Szegvár-Tűzköves, gazdag a művészettörténeti és a néprajzi anyaga is. Lebilincselőnek nevezi a volt megyeházára költözött múzeumot, ahol a 21. századhoz méltó épületbe került a gyűjtemény. Ugyanakkor szembesült a működtetéssel járó nehézségekkel: az épület felújítása során keletkezett technológiai hiányosságokkal, meg azzal, hogy kevés a pénz, kevés az alkalmazott.