Nem lesz kínai kolónia SzentesenFelvétel a kedvencekbe

Szirbik segítséget ígért a kórházi dolgozóknak

Balázsi Irén
2007-06-30

A szentesi kórház főigazgatója, Várkonyi Katalin tartott tájékoztatót az intézmény anyagi helyzetéről a képviselő-testület tegnapi ülésén. Az elbocsátások kapcsán Szirbik Imre polgármester megígérte, hogy az egészségügyi dolgozóknak állást keresnek majd az épülő idősek otthonaiban.

A Fidesz–KDNP június 10-én, a 2. számú választókerületben mandátumot szerzett képviselője, Kálmán János letette az esküt a szentesi önkormányzati testület tegnapi ülésének kezdetén. Ugyancsak a napirend tárgyalása előtt a jobboldal frakcióvezetője, Dongó László arról érdeklődött, van-e valamilyen elmozdulás a főtéri református nagytemplomi beruházásnál. Megírtuk korábban: az alvállalkozók levonultak az építkezésről, mert a közbeszerzési pályázatot elnyert Polydom Zrt. nem fizetette ki az elvégzett munkájuk díját. Szirbik Imre polgármester egy hónaposnak említette a csúszást, hozzátéve: aláírt egy nyilatkozatot, amely ahhoz kell, hogy az alvállalkozók a pénzükhöz jussanak. Ha ez megtörténik, akkor a szakemberek ígérete szerint gyorsított ütemben folytatják a munkát. Kálmán János a városban terjedő szóbeszéddel kapcsolatban azt firtatta: igaz-e, hogy egy kínai cég Szentesre akar telepedni, és kolóniát tervez létesíteni. A polgármester ezt cáfolta, azt állítva, hogy az önkormányzat a későbbiekben is ragaszkodik a helyi munkaerő alkalmazásához, érkezzen a tőke keletről vagy nyugatról.

A kórház főigazgatója, dr. Várkonyi Katalin részletes beszámolót tartott az intézmény súlyos anyagi helyzetéről a tulajdonos önkormányzatnak, mert tudomása van arról, hogy számtalan pletyka terjed a városban. A beszámolót azért is fontosnak tartotta, mivel a kórházat fenntartó megyei közgyűlés csütörtökön fogadta el az intézkedési tervet a válságból való kilábalás érdekében. Elhangzott: másfél év alatt háromszorosára, mintegy 700 millió forintra emelkedett az adósságállomány, ez a teljes bevétel 30 százaléka. Azt is említette: a polgármesternek érdeme van abban, hogy kiemelt kórház lett a szentesi. Az ágyszámcsökkenés így is megközelíti a 20 százalékot, ugyanakkor a korábbi 87 ezer lakossal szemben 133 ezer személy ellátásáról kell gondoskodni. A főigazgató szerint a kegyelemdöfést azonban az OEP-szerződés megkötése jelentette az intézménynek. A megyei közgyűlés által elfogadott megszorító intézkedésekről azt mondta: a fenntartó önkormányzat határozatát ő végrehajtja annak érdekében, hogy a kórház talpon maradjon. Ezért a létszámot a struktúrához kell igazítani, ezzel is csökkenthetik a költségeket.

Korrektnek nevezte a tájékoztatót Szirbik, azzal egészítve ki: a megyei közgyűlésben sikerült elérni, hogy maximum 129 dolgozó elbocsátása szerepeljen az intézkedési csomagban. Szerinte ugyanis annyitól nem kell megválni, mert 62 üres álláshely van az intézményben. Mint mondta: nem tudták ellenben megvétózni az azonnali hatállyal történő elbocsátásokat. Felajánlotta a munka nélkül maradó dolgozóknak, hogy álláshoz segítik őket a városban épülő két idősek otthonában.