A Lux-Tex segítene a RehabnakFelvétel a kedvencekbe

Átvennék a cég dolgozóit

Balázsi Irén
2007-06-30

Veszteségesen működik a szentesi Rehab Kht., amelyet két éve alapított az önkormányzat. A többségében megváltozott munkaképességű dolgozókat foglalkoztató cégnél vizsgálat indult annak feltárására, hogy mi okozta a bajt. A hasonló profillal működő Lux-Tex ügyvezető igazgatója azt nyilatkozta lapunknak: szívesen átvennék a Rehab munkásait.

Felélte az önkormányzattól kapott vagyonát a Szentes Rehab Kht., amelyet hárommillió forintos törzstőkével két éve alapított a város. A cégnél több mint nyolcvan megváltozott munkaképességű személyt foglalkoztatnak, ám a megalakulás óta veszteséges a termelés. Korábban beszámoltunk arról, hogy a tulajdonos két lehetőség közül választhat: vagy azonnal felszámolja a kht.-t, vagy újabb pénzeket bocsát rendelkezésére. A döntés meghozatala előtt vizsgálatot rendelt el a képviselő-testület a Rehab Kht.-nél.

Lapunknak nemrégiben azt nyilatkozta Sipos Jánosné ügyvezető: megoldást jelentene számukra, ha beköltözhetnének a Szabóipari Szövetkezet megüresedett helyiségeibe, amelyek a város tulajdonában vannak. Ez azért lenne jó, mert a mostani telephelyükön túlságosan magas a bérleti díj. A szerződést egyébként a cégvezető az önkormányzat tudta nélkül kötötte, ezt nehezményezte is a képviselő-testület legutóbbi ülésén Hornyik László, a Rehab felügyelőbizottságának elnöke. A mindenre kiterjedő vizsgálat lefolytatását a tulajdonos a városi szolgáltató kft. szakembereire bízta, s a jelentést ezen a héten adják át Szirbik Imre polgármesternek.

Lapunkat közben megkereste az ugyancsak az inkubátorházban működő Lux-Tex Kft., amely szintén többnyire megváltozott munkaképességű személyeket foglalkoztat. Koszta Erzsébet ügyvezető igazgató tájékoztatása szerint cégük több mint kétezer személyt foglalkoztat az országban. Szentesen 2003 óta van telephelyük, ahol 2005 elejére már gazdaságos lett a termelés. Sokáig azonban nem örülhettek ennek, mert a város megalakította a Rehab Kht.-t. Az igazgatónő úgy fogalmazott: az önkormányzat beavatkozása a piaci viszonyokba övön aluli ütésként érte a Lux-Tex Kft.-t, mert a cégük megszüntetéséről terjedő rágalmak miatt egyszerre 44 dolgozójuk mondott fel azzal, hogy az új önkormányzati társasághoz igazol át. Egyébként mindkét cég felsőruházat- és szőnyeggyártással, valamint villamosipari cikkek szerelésével foglalkozott. A dolgozók elcsábítása nagy érvágást jelentett a Lux-Texnek, hiszen akkor a megrendeléseik jó részét is elveszítették. Mégsem adták fel: jelenleg 30 személyt foglalkoztatnak, s ők is magas bérleti díjat fizetnek az inkubátorházban. – Információnk szerint a Rehab Kht. nagy bajban van, mi szeretnénk felajánlani a segítségünket azoknak, akik nem tehetnek erről – jelentette ki lapunknak Koszta Erzsébet, hozzátéve: visszavárják a dolgozókat, ha az önkormányzat támogatást nyújtana számukra.

Még nem ismeri Szirbik Imre polgármester a Rehab Kht.-nél folytatott vizsgálat megállapításait, így érdemben nem tudott nyilatkozni. A Lux-Tex ajánlatáról ellenben azt mondta: ha a kft.-nek van piaca, a város segítséget nyújt abban, hogy újabb munkavállalókat tudjon foglalkoztatni. Szirbik mindenesetre azt szeretné, ha nem az embereket vándoroltatnák egyik helyről a másikra. Szerinte az lenne jó, ha néhány millió forintos támogatással a jövőben is működhetne a Rehab Kht., amely a Lux-Tex Kft.-vel együtt képes lenne munkát adni a rokkantnyugdíjasoknak, akiknek a száma emelkedik a jogszabályi változások miatt is. A polgármester azt gondolja, hogy mindkét cégre szükség van.