Korszerűsítik a szennyvíztelepet Felvétel a kedvencekbe

Szentesen hetvenmillió lenne a bírság 2009-ben


2007-06-28

Évről évre bírságot fizet a szentesi szennyvíztisztító, mert nem az előírásoknak megfelelően működik. A büntetés 2009-ben eléri a 70 millió forintot, amit a szolgáltató már nem tud kigazdálkodni. A telep modernizálása több mint egymilliárdba kerül, a város most várhatóan elkezdi az engedélyes tervek készítését.

A szennyvíztelep korszerűsítésének előkészítő munkái kezdődhetnek el az idén, ha az előterjesztést elfogadják a képviselők a testület pénteki ülésén. A rekonstrukció azért is halaszthatatlan, mert az év végéig befejeződik a 2004 óta tartó csatornaprogram. A több mint hárommilliárd forintos beruházás eredményeként elkészül nyolcvan kilométer hosszú gerincvezeték és ötven kilométernyi bekötőcsatorna. Így csaknem hatezer háztartást lehet rákötni a szennyvízcsatorna-hálózatra. Ez kedvezően befolyásolja a város környezeti állapotát és a Kurca vízminőségét is.

A polgármesteri hivatal műszaki osztályvezetője, Czirok Jánosné a téma kapcsán úgy fogalmazott, hogy a szennyvízkezelés akkor lesz teljesen megoldott, ha a begyűjtött szennyvizet megfelelően tisztítják, és azt az előírások szerint helyezik el. A telep kapacitása elegendő, képes fogadni és kezelni a városban keletkezett szennyvizet, amely a Tiszába kerül. Nem megfelelő viszont a tisztítási technológia, ezért 2004 óta évről évre növekvő bírságot szab ki a környezetvédelmi hatóság a Szentesi Víz- és Csatornamű Kft.-re. A vonatkozó jogszabályok szerint 2009-től már elérheti a 60-70 millió forintot is a büntetés összege. Ezt a szolgáltató cég képtelen kigazdálkodni.

Gondot jelent továbbá a tisztítási folyamat során keletkező szennyvíziszap elhelyezése is. Tetézi a bajt, hogy a telep üzemeltetési engedélye csak 2011-ig érvényes. Addig a városnak meg kell oldania azokat a feladatokat, amelyek szükségesek a szennyvíz jogszabályok szerinti fogadására és tisztítására.

Ezek orvoslására korábban tanulmányterv készült, miszerint a telep modernizálása és bővítése több mint egymilliárd forintba kerül 2005-ben érvényes árakon. Azóta nagyobb összeggel kell kalkulálni, így az önkormányzatnak pályázati forrásokra is szüksége lesz. A pályamunka benyújtásához azonban úgynevezett engedélyes tervek kellenek. A jelentős beruházás indítása érdekében a szakemberek még az idén hozzálátnak az alapvető dokumentumok elkészítéséhez, ha a képviselő-testület elfogadja az előterjesztést.