Bioetanol kukoricábólFelvétel a kedvencekbe

Balázsi Irén
2007-06-19

Készülnek a környezeti hatástanulmányok a bioetanolt előállító üzem telepítéséhez a szentesi határban. A svéd Sekab cég jövőre tervezi felépíteni a gyárat a fábiáni út mellett.

A svéd Sekab nevű cég négy bioetanol-üzemet tervezett építeni Magyarországon. Ezek közül kettő már működik a Dunántúlon. A szentesi önkormányzattal még tavaly kezdődtek a tárgyalások hasonló profilú gyár telepítésére. Szirbik Imre polgármester lapunknak elmondta: folyamatban van a svéd társasággal a szerződéskötés, akárcsak a környezeti hatástanulmányok készítése. A tervek szerint a fábiáni út mellett, az úgynevezett Árpádmajor területén épül a gyár, ahol kukoricából állítják majd elő az energiát. A létesítményben harminc dolgozót foglalkoztatnak. Ennek az üzemnek az Árpád-Agrár Zrt. lesz a gesztora, amely több száz termelőt integrál az elképzelések szerint. A szentesi gyár működéséhez évente 300 ezer tonna ipari minőségű kukoricára lesz szükség. A polgármester szerint ez azért előnyös, mert megoldja a szentesi és a térség gabonatermelőinek értékesítési gondjait. A befektetők jövőre kezdik az építkezést.

Hazánkban jelenleg egymillió tonna kukorica szükséges 250-300 ezer tonna bioüzemanyag előállításához. A Szent István Egyetem professzora, Márai Géza úgy véli: ez a terménymennyiség csak akkor biztosítható, ha a korábbi évekhez hasonlóan kiemelkedő lesz a terméshozam. Ha nem, akkor szerinte összeomolhat hazánkban a bioetanol-termelés, mert az állattenyésztésben, a vegyiparban és a vetőmagtermesztésnél is alapanyagként használják a kukoricát. A kormányzati elképzelések szerint 8-12 bioetanol-üzem létesül az ország különböző részein.