Öt szakmában teszteltük a rendelőintézeteketFelvétel a kedvencekbe

A szemészet győzött

Balázsi Irén
2007-06-14

Szentesen heteket kell várni a szív- és érrendszeri vizsgálatokra, a szemészeten bejelentkezőket viszont két nap múlva már fogadják. Makón egy hatéves gyerek lúdtalpát a legsürgősebben szeptember 18-án fogják megvizsgálni.

Szentesen heteket kell várni a szív- és érrendszeri vizsgálatokra, a szemészeten bejelentkezőket viszont két nap múlva már fogadják. Makón egy hatéves gyerek lúdtalpát a legsürgősebben szeptember 18-án fogják megvizsgálni. Vásárhelyen pedig az öt megkérdezett szakrendelés közül négyre nem lehet – vagy nem kell – bejelentkezni, az érkezési sorrend számít. Ez azt is jelenti, nem tudjuk, mikor kerülünk sorra. A leghamarabb a jelek szerint a szemészeten.

Egy hatéves makói kislányt az óvodai vizsgálaton kiszűrtek, mondván, lúdtalpa van. Az óvó néni kérte a szülőket: a lehető legsürgősebben vigyék el az ortopédiára. Az édesanya tárcsázta is az 511-169-et – ezen a számon lehet időpontot kérni Makón azokhoz a szakrendelésekhez, ahol ez a rend – és kapott is időpontot: szeptember 18-ára… Ez azonban, úgy tűnik, nem általános a makói kórházban. Mint megtudtuk, a sebészetre és a fül-orr-gégészetre előjegyzés nélkül mehetünk, és egy orvost leszámítva ugyanez a helyzet a fogászaton is.

A mammográfiára, azaz emlőszűrésre – erre a röntgenosztályon kell időpontot kérni – június 19-ére, a szemészetre pedig június 15-ére kaphattunk volna időpontot. A betegfelvételnél azt is elmondták, hogy amennyiben valaki olyan háziorvosi beutalóval érkezik, amin feltüntették, hogy sürgős, illetve ha a páciens ellátása szakmai okokból nem tűr halasztást, természetesen amint lehet, nyomban orvos elé kerül – praktikusan még aznap.

A szentesi rendelőintézet általános sebészetén sem kell időpontot kérniük a betegeknek. Ugyanez vonatkozik a fül-orr-gégészeti szakrendelésre, ahol mindennap délig fogadják a pácienseket. A mammográfiai vizsgálatoknál viszont feltűnő – a jó értelemben vett – változás: csak néhány napig kell várakozni, ha valaki előzetesen bejelentkezik. Korábban ugyanis egy hónap múlva kaphattak időpontot a nők. A fogászaton jelentősen csökkent a forgalom a vizitdíj bevezetése óta, így egy-két nap a várakozási idő. A szemészeten szintén két napra vesznek fel előjegyzést. Ám mint kiderült, heteket kell várni a szív- és érrendszeri vizsgálatokra. Ugyanez a helyzet másutt is, például Szegeden. Ez azzal hozható összefüggésbe, hogy igen magas az ilyen megbetegedésektől szenvedők aránya. Ők jogosan panaszkodnak: akkor lenne jó bejutniuk a szakorvoshoz, ha rosszul vannak.

A vásárhelyi szakrendelések többségénél előre nem kell telefonon időpontot egyeztetni, hanem érkezési sorrendben látják el a betegeket. Véletlenszerűen felhívtunk öt szakrendelést, melyek közül csak a mammográfiánál kaptunk időpontot, vagyis legközelebb június 21-én délelőtt 10 órára várják, illetve várnák kolléganőnket. A megkérdezett többi rendelésen, a sebészeten, a fül-orr-gégészeten, a fogászaton, valamint a szemészeten azt mondta az asszisztens, nyugodtan átmehetünk. Azt viszont egyik helyen sem tudták megmondani, hogy pontosan mikor is kerülünk sorra, mert ez mindig a várakozók számától függ.