Nyolcvan család megélhetése a tét SzentesenFelvétel a kedvencekbe

Rehabilitálhatnák a Rehab Kht.-t

Balázsi Irén
2007-06-07

Vizsgálatot rendelt el a szentesi képviselő-testület a két éve alapított Rehab Kht.-nél, amely mintegy nyolcvan, többségében csökkent munkaképességű dolgozót foglalkoztat. A veszteséget termelő cégnek vagy mentőövet dob a tulajdonos önkormányzat, vagy elbocsátják az embereket.

Vizsgálatot rendelt el a szentesi képviselő-testület a két éve alapított Rehab Kht.-nél, amely mintegy nyolcvan, többségében csökkent munkaképességű dolgozót foglalkoztat. A veszteséget termelő cégnek vagy mentőövet dob a tulajdonos önkormányzat, vagy elbocsátják az embereket. Mint kiderült, az utóbbi megoldás többe kerülne a városnak, mert segélyezeni kellene a családokat.

A szentesi Rehab Kht.-nél csoportvezetőként dolgozó 53 éves Szűcs József tavaly decemberben került a céghez, ahol rokkantnyugdíjasként foglalkoztatják. A volt Esze Tamás laktanyában kialakított inkubátorház emeletén vannak a műhelyek, itt többségükben megváltozott munkaképességű emberek dolgoznak. Villamossági cikkeket szerel Szabó Emma, aki 2005 októbere óta van a cégnél. Szeret ott lenni, bevallása szerint bajba kerülne, ha elesne az 55 ezer forint körüli fizetésétől. – Ha felszámolnák a céget, felkötném magam – mondja az ötvenöt éves Szaszkó Józsefné. Kell neki nagyon a jövedelem, mert éppen elárverezés alatt van a háza. A fizetéséből részletekben akarja visszavásárolni az ingatlanát, ám ha elbocsátanák, hajléktalan lenne.

A kht.-t 2005 júniusában alapította az önkormányzat hárommillió forint alaptőkével. Akkor mintegy 60 megváltozott munkaképességű dolgozóval kezdtek termelni a varrodában és a villamossági cikkek szerelőműhelyében. Most 83 nőt és férfit foglalkoztatnak egy műszakban – ha sok a munka, kétműszakos munkarendben. Mégis komoly problémák vannak. – A második évben mínuszos a cég, az önkormányzat vagyonát felélte – állította Kozák János képviselő, a pénzügyi bizottság elnöke. Hozzátette: a Fidesz eleve ellenezte, hogy a város pénzéből alapítsák meg a Rehabot. Szerinte két lehetőség kínálkozik: azonnal számolják fel a kht.-t, vagy dobjanak mentőövet, ami viszont újabb pénzkiadással jár.

Vizsgálatok indultak a cégnél

Az önkormányzat jogi bizottsága vizsgálja, hogyan lehetne felbontani a bérleti szerződést. A szintén önkormányzati tulajdonú városi szolgáltató kft. szakemberei pedig mindenre kiterjedő ellenőrzést végeznek júniusban, és javaslatot tesznek majd a képviselőknek a Rehab Kht. jövőjével kapcsolatban. Sipos Jánosné azt várja a vizsgálattól, hogy a valóságot tárja fel, és megoldást talál a bajok orvoslására.

A város polgármestere, a szocialista párti Szirbik Imre úgy fogalmazott: közel 90 ember sorsáról van szó, nem akarják megszüntetni a közhasznú társaságot. – Régen önkormányzati biztost kellett volna kinevezni – vélekedett Földvári Nagy István, a Szövetség Szentes Felemelkedéséért Egyesület képviselője, aki furcsának tartja, hogy a Rehab Kht. ügyvezetője tagi kölcsönt adott az általa irányított társaságnak. Azt már Hornyik László, a cég felügyelőbizottságának MSZP-s elnöke nehezményezte, hogy a tulajdonos önkormányzat beleegyezése nélkül kötött bérleti szerződést az inkubátorház tulajdonosaival az ügyvezető. Az jelenthetne szerinte megoldást, ha a Rehab beköltözne a volt Szabóipari Szövetkezet Arany János utcai helyiségeibe, amelyek az önkormányzat tulajdonában vannak. Akkor nem kellene tetemes összeget fizetni bérleti díjként.

A Rehab Kht. ügyvezetője, Sipos Jánosné lapunk érdeklődésére azt mondta: a nehézséget az okozta, hogy az induláskor csak az alaptőkét szavazta meg a képviselő-testület, a hárommillió forintos hitel felvételét nem engedélyezte. A törzstőke elment eszközök vásárlására. A munkabért úgy tudták kifizetni, hogy két megrendelőjük előleget adott. Az első évben közel hárommillió forint volt a veszteségük, 2006-ban már nem érte el a 300 ezer forintot. Az árbevétel növelésével tudták csökkenteni a hiányt, megrendeléseik most is vannak.

Saját bevallása szerint abban hibázott az ügyvezető, hogy nem tájékoztatta az önkormányzatot a bérleti szerződésről, amelyet az inkubátorház tulajdonosaival kötött. Havonta egyébként 300 ezer forintot kell fizetniük bérleti díjként. Úgy véli: ha beköltözhetnének a Szabóipari Szövetkezet helyére, akkor egyenesbe tudnának jönni. Lapunk kérdésére, miszerint tavaly miért hitelezte vissza a Rehab Kht.-nek a saját juttatását a járulékokkal együtt, a mintegy hárommillió forintot, azt válaszolta Siposné: azért, hogy a dolgozók megkapják a fizetésüket.