Elmarad a meztelen performance SzentesenFelvétel a kedvencekbe

Kruzslicz Pál lemondott az ötletéről

Blahó Gabriella
2007-05-30

Eredetileg a meztelen modellek jelenlétében nyitotta volna meg a szentesi aktfotó-kiállítást Kruzslicz Pál. A szentesi művelődési központ igazgatója azonban lemondott tervéről, mert szerinte lettek volna olyanok, akik sztriptízműsornak tartották volna a tárlatnyitót.

Eredetileg a meztelen modellek jelenlétében nyitotta volna meg a szentesi aktfotó-kiállítást Kruzslicz Pál. A szentesi művelődési központ igazgatója azonban lemondott tervéről, mert szerinte lettek volna olyanok, akik sztriptízműsornak tartották volna a tárlatnyitót. Szirbik Imre polgármester szerint vonzóbbá tehették volna a modellekkel a megnyitót, amelyen végül a gimnázium dráma tagozatos diákjai adnak elő egy pikáns műsort.

93 szerző 504 aktja

Idén rekordszámban küldtek képeket a fotóművészek az ország minden tájáról a szentesi kiállításra. 93 szerző 504 alkotása közül válogatott a neves művészekből álló szakmai zsűri. Jung Zseni, Baricz Katalin és dr. Seress Géza véleménye alapján állt össze a díjazottak listája. Az első díjat Balla András, másodikat Nagy István, harmadikat pedig Kaczmarek Edvárd kapja. A tárlat június 9-én délután három órakor nyílik meg a szentesi Galériában. A verniszázson a gimnázium dráma tagozatos diákjai szerepelnek pikáns irodalmi részletekkel Szurmik Zoltán összeállításában.

Túl merész vállalkozásnak tartja eredeti ötletét Kruzslicz Pál. A szentesi művelődési központ igazgatója tervezte, hogy a 24. aktfotó-kiállítás megnyitóját a modellek szereplésével fűszerezi. Kruzslicz végül úgy döntött: nem kéri fel a fotósok modelljeit a pőre megjelenésre. Szerinte ugyanis lennének olyanok, akik sztriptízműsorként jellemeznék a művészi verniszázst, megformálást. Az igazgató lapunknak elmondta, hogy ötletét nem támogatta mindenki a szentesi kulturális élet szereplői közül. Sokan díjazták az aktmodellek performance-át, mások viszont a mélyen titkolt prüdéria miatt mereven elzárkóztak a dologtól.

A tárlat egyik kiállítója Nagy István. A szentesi fotóművész hallott Kruzslicz elképzeléséről és ízléses keretek között elfogadhatónak tartaná azt. Szerinte a korhatár fontos egy ilyen verniszázson. Mint ahogy az is – mondta –, hogy a tárlatlátogató érezze, itt művészetről, nem pedig pornóról van szó.

Bár Kurzslicz elvetette elképzelését, mi azért megkérdeztük a díjakat átadó Szirbik Imrét, mit szól volna a nem mindennapi kiállítás megnyitóhoz? A polgármester, aki lapunktól értesült Kruzslicz ötletéről, úgy nyilatkozott: a szentesi aktfotó-kiállítás már a megszületésekor is merész vállalkozás volt, mostanra pedig egyre nagyobb népszerűségnek örvend. – Az aktmodellek megjelenése csak még vonzóbbá teheti a verniszázst, de hogy pontosan milyen formában, elképzelni sem tudom. Ezt a művelődésszervezőnek kell kitalálnia – mondta Szirbik Imre.