Zajvédő fal jelenthetné a megoldástFelvétel a kedvencekbe

A mindszenti önkormányzat határozott a presszó ügyében


2007-05-26

A szentesi Krisztina presszó ajtaját este tízkor be kell zárni: így döntött az ügy elbírálásával megbízott mindszenti önkormányzat. Az üzemeltető fellebbezett. Az eljárást a szemben lakók kezdeményezték, mert nem tudnak aludni. A házukat a minap valaki fölgyújtotta. Mészáros Mihály és családja szerint vége lett a békés vidéki életnek, mióta megnyílt a presszó.

A szentesi Munkás utcában lakók szerint nem ritka errefelé a hangoskodás, az italozó vendégek éjszaka is randalíroznak, a környéken szemetelnek, hangos a zene. A Krisztina presszóval éppen szemközt lakó Mészáros Mihály kezdeményezett többször aláírásgyűjtést a kocsma üzemeltetésének korlátozása érdekében, vagy azért, hogy a kocsma végleg zárjon be. A napokban vásárolt házat az intézménnyel átellenben Rehák Zsolt, aki lapunknak azt mondta: minden törvényes lehetőséget igénybe kell venni annak érdekében, hogy a jelenlegi állapot megszűnjön. „Ezt nem fogjuk eltűrni" – fogalmazott. Mészáros Mihály az elmúlt tíz évben számtalan beadvánnyal fordult a különböző hivatalokhoz. Annyit sikerült elérnie, hogy a zenegépet nem használják már a presszóban. Mészáros úgy érezte, nem támogatják őt és az utcabelieket a szentesi városházán, ezért a megyei közigazgatási hivatalhoz fordult. A hivatal a mindszenti önkormányzatot jelölte ki eljáró hatóságként az ügyben.

A képviselő ötlete

A körzet önkormányzati képviselője, Törőcsik Zoltán azt mondja, neki van ötlete a probléma megoldására: hangszigetelő falat vonna a kocsma elé, és továbbépítené a vendéglátóhelyet az erdő irányába. Ezzel a felek számára elfogadható körülmények jönnének létre, a vendégek is biztosan jobban éreznék magukat egy zöld teraszon. Egyértelműen úgy látja, a városban a vendéglátóhelyeken lesüllyedt az erkölcs. Szerinte a rendeletalkotóknak drasztikusan kell fellépniük a kocsmák működésével kapcsolatban.  
A szomszédos kisváros polgármesteri hivatalában megtudtuk: határozatot hoztak az ügyben. Eszerint a Krisztina presszó üzemeltetőjének este tíztől a vendéglátóegység nyílászáróit csukva kell tartania. Ezen felül a kocsma előtti magán- és közterületre nem helyezhet ki asztalokat, székeket. A birtokvédelmi határozat megszületése után Mészáros Mihály többször tett panaszt arról, hogy a szabályokat a kocsmában nem tartják be – tájékoztatta lapunkat Köblös Zoltán igazgatási előadó. Elmondta, ezért úgy döntöttek, alkalomszerűen ellenőrizni fogják a helyet.

Egyébként pedig úgy vélekedett, „a jelenleg érvényben lévő jogszabályi keretek között egyénileg nagyon nehéz érvényesíteni a nyugalomra vonatkozó igényeket". Önkormányzati rendelettel lehet szabályozni a vendéglátóegységek nyitva tartását.

A presszóval éppen szemben lakó Mészárosék harminc éve költöztek a Munkás utcába, húsz évig éltek a városszéli erdő mellett. Egy évtizede megnyílt a Krisztina, elveszett a vidéki béke a környéken lakók számára – így vélekedik a családfő, aki elfogadta a mindszenti önkormányzat határozatát.

A presszó jelenlegi üzemeltetője viszont nem. Vecseri Anettet telefonon nem sikerült elérnünk, ezért ügyvédjét kerestük fel. Dr. Rébeli Szabó Tamás megerősítette, hogy ügyfele fellebbezett a mindszenti döntés ellen, az akta a vásárhelyi bíróság előtt fekszik. Az ügyvéd közölte: folyamatban lévő ügyről nem nyilatkozik.