Több malomban őrlő szentesi képviselőkFelvétel a kedvencekbe

Balázsi Irén
2007-05-26

Vita bontakozott ki a szentesi képviselő-testület tegnapi ülésén az önkormányzati érdekeltségű gazdasági és közhasznú társaságok beszámolói kapcsán a felügyelőbizottságok szerepéről. Az önkormányzati tulajdonú Rádió Szentes ügyvezetői állására pályázatot írnak ki.

Az önkormányzati érdekeltségű cégek és közhasznú társaságok éves beszámolóját tárgyalták a szentesi képviselő-testület tegnapi ülésén. Kilenc gazdasági és közhasznú társaság anyaga került terítékre, ezekkel összefüggésben bontakozott ki vita a felügyelőbizottságok hatásköréről. A városi szolgáltató kft. gazdálkodása kapcsán kezdte firtatni Horváth István, a Szövetség Szentes Felemelkedéséért Egyesület képviselője, hogy milyen a kft. egyes üzletágainak jövedelmezősége.

Pályázat

Döntöttek: az önkormányzati tulajdonú Rádió Szentes Kht. ügyvezetői állására pályázatot írnak ki. Ezt a polgári oldal frakcióvezetője, Dongó László kezdeményezte, azt firtatva: meddig lebegtetik még a stúdióvezető kinevezését, amit ők évek óta kérnek. 
A fideszes Antal Balázs Tibor pedig azt feszegette, hogy ha a gazdaságilag a szolgáltató kft.-hez tartozó városi hetilapot, a Szentesi Életet összevonnák a Rádió Szentessel, akkor szerinte adódik a kérdés: az újság meg tudja-e őrizni a függetlenségét? Döbrőssy Iván, a szolgáltató kft. ügyvezetője Horváthnak úgy reagált, hogy a feladataik többsége kötelező – például a távfűtés vagy a kéményseprés –, ezeket akkor is el kell végezni, ha veszteségesek. A pénzügyi bizottság fideszes elnöke, Kozák János a grémium nevében indítványozta: három cég nyereségéből vonjanak el bizonyos összeget az önkormányzat forráshiányának csökkentésére. Demeter Attila, a jogi bizottság MSZP-s elnöke azonban úgy vélte, hogy e javaslattal a cégek felügyelőbizottságainak hatáskörét nyirbálnák meg. A szocialista Baranyi Imre szerint a szolgáltató cégeket nem lehet összehasonlítani a termelő üzemekkel. Ha ugyanis az önkormányzati kft.-ktől elvárnak bizonyos árbevételt, azt a lakosság kárára tudnák teljesíteni.

– Három malomban kezdtünk őrölni – mondta Szirbik Imre polgármester. Úgy fogalmazott: a testület most éppen tulajdonosként viselkedik. Figyelmeztetett arra, hogy korábban többen a lakosság érdekében lobbiztak az alacsony szolgáltatói díjtételekért. Meggyőződése: az önkormányzati cégeknél kevés olyan tevékenység van, amely profitorientált. A gazdasági társaságok hatékonysága szerinte akkor dől el, amikor a díjakról szavaznak a képviselők.