Háromszázmilliós tartozás SzentesenFelvétel a kedvencekbe

A kórháznak a reform és az adósság is betett

Bakos András
2007-05-25

Meghaladta a háromszázmillió forintot a szentesi kórház tartozása. Az új igazgatónak és a biztosnak egyszerre kell megküzdenie a pénzügyi válsággal és az egészségügyi reform hátrányos következményeivel.

Meghaladta a háromszázmillió forintot a szentesi kórház tartozása. Az új igazgatónak és a biztosnak egyszerre kell megküzdenie a pénzügyi válsággal és az egészségügyi reform hátrányos következményeivel. A megyei önkormányzat azt várja el, hogy év végére ne érje el a tartozás az előző igazgató által megjósolt 927 milliót.

Miközben a makói kórháznak április harmadik hetére már elfogyott a TVK-ja – azaz, nem kapott finanszírozást a gyógyító munkájára – kritikus helyzetben működik a megye súlyponti kórháza, a szentesi is. A hónap elején kinevezett új főigazgató, Várkonyi Katalin, és az adósságkezeléssel megbízott cég képviselője, Weisz Péter azóta fölmérte a helyzetet. A megyei önkormányzatnál tartott tegnapi tájékoztatón elhangzott, a kifizetetlen szállítói tartozás meghaladja a háromszázmillió forintot.

Magyar Anna, a közgyűlés elnöke elmondta, a biztosnak és a főigazgatónak az a feladata, hogy miközben fönntartják a gyógyító munka színvonalát, hozzáigazítják az intézményt az új finanszírozáshoz, és stabilizálják a pénzügyi helyzetet. A főigazgató, az elnök és a biztos is elmagyarázta, egy kérdésre válaszolva, egyelőre miért korai arról beszélni, hogy bocsátanak-e el dolgozót az intézményből. Weisz Péter azt mondta, egy szakosodott kollégákból álló team segíti a munkáját, felmérik a helyzetet, és hisznek abban, hogy sikerül a konszolidáció.

Lapunk felvetette: az előző igazgató, Fenyves Ernő, és elődje, Borzi Márta is azért jött Szentesre, hogy adósságot kezeljen. Vajon ez a mostani munka meddig fog tartani? Weisz azt mondta, nem szeretne időpontot mondani, előbb a pincéből föl kell jutni a földszintre. Az elmúlt időszakban is készültek intézkedési tervek a válság megoldására, de ezeket nemigen hajtották végre. Az év végén azt szeretnék jelenteni a megyének, hogy a kórház áll, túlélte az évet – miközben zajlik a reform. A megye azt várja el a biztostól, hogy ne jöjjön be Fenyves Ernő jóslata. Az előző igazgató ugyanis azt mondta, ha minden az eddigiek szerint halad, év végére eléri a tartozás a 927 milliót. Ez a költségvetés negyede.