Felgyőn köthet ki a hulladékFelvétel a kedvencekbe

Jövőre megtelik Szentesen a berki szeméttelep

Balázsi Irén
2007-05-24

Megtelik jövőre a szeméttelep Szentes berki városrészében. Az önkormányzatnak sürgősen döntenie kell: bővíti a lerakót vagy más településre szállíttatja a szilárd hulladékot. Bedő Tamás csongrádi polgármester szerint a felgyői telep elvben alkalmas lehet a szentesi szemét elhelyezésére is.

Az önkormányzat szakértők véleményét is kikéri annak eldöntésére, hogyan oldja meg a szilárd hulladék lerakását. Ez sürgető, mert a berki városrészben lévő szeméttelep működési engedélye jövő decemberben lejár. Ennek két oka van: a jogszabályi követelményeknek csak részben felel meg, másrészt pedig belátható időn belül meg is telik. Csak az elmúlt évben mintegy 30 ezer tonna hulladékot szállítottak a telepre a lakosságtól és vállalkozásoktól. A lerakóhely környezethasználati engedélyében viszont csak 15 ezer tonna szerepel évente. A többlet főként abból adódott, hogy illegális szemétlerakókat számoltak fel a város belterületén és külső kerületeiben, de agrárüzem üvegházaiból is kerültek oda növényi eredetű hulladékok.

Felgyő fogadókész

Felgyőn 2008 tavaszára készül el a hulladékhasznosító-, válogató- és lerakótelep. Oda Kiskunmajsa, Kiskunfélegyháza, Csongrád és környéke szemetét szállítják majd. Lapunk megkérdezte a konzorcium vezetőjét, Bedő Tamás csongrádi polgármestert, hogy a felgyői telep képes-e a szentesi szilárd hulladék fogadására. Bedő azt válaszolta: elvben nincs akadálya. Ennek érdekében már el is kezdődtek a tárgyalások.

Az önkormányzat tavaly elkészíttette a berki telep bezárását követő rekultivációs munkák terveit, de még nem határozott arról, valóban bezárja-e telepet. A lerakót működtető városellátó intézmény vezetője, Varga Sándor lapunk érdeklődésére elmondta: a probléma megoldására két lehetőség is kínálkozik. Meg kell vizsgálni, hogy a telep milyen feltételekkel bővíthető; becslések szerint ez 500 millió forintba kerülne, de 15 évig biztosan nem jelentene gondot a hulladék elhelyezése. Ugyanakkor az sem kizárt, hogy másik településen keresnek lerakót, ahol fogadják a szentesiek szemetét.

A képviselő-testület korábban már határozott arról, hogy csatlakozik a délkelet-alföldi régió hulladékgazdálkodási rendszeréhez. Ennek a társulásnak az orosházi önkormányzat a gesztora. A regionális rendszer azonban várhatóan nem épül ki addig, mikorra a szentesi hulladéklerakót be kell zárni. Ha úgy dönt a testület, hogy nem bővíti a berki telepet, hanem más településre szállíttatja a szemetet, akkor egy átrakóhelyet kell építeni. Ez is belekerülhet mintegy százmillió forintba. A képviselők a júniusi ülésen azt mérlegelik majd, hogy jelentős hitelből bővítsék-e a berki lerakót, vagy kiszolgáltassák a szentesi lakosságot és közületeket egy nem helybeli szolgáltató cégnek, amely esetleg magasabb díjakat diktál az eddigieknél.