Felújítják a vasútvonalat Szolnoktól MakóigFelvétel a kedvencekbe

Nyolcvannal járhat a vonat

Blahó Gabriella
2007-05-23

A Szolnok–Szentes–Hódmezővásárhely– Makó útvonalon jövőre már nyolcvan kilométeres sebességgel haladhatnak a vonatok – ígéri a MÁV vezérigazgatója. A felújítás hamarosan Nagytőkénél kezdődik el. Mindezt Szirbik Imre országgyűlési képviselő levelére válaszolva közölte a vasúttársaság vezetője.

Szentes polgármestere, országgyűlési képviselője azért fordult a vezérigazgatóhoz, hogy a dél-alföldi régió közlekedési hálózatának jövőjéről tájékozódjon. Szirbik Imre szerint egyáltalán nem mellékes, hogy a térség lakói és az itt dolgozó vasutasok mire számíthatnak a következő években; hiszen a társaság jövőjével kapcsolatban sok ellentmondásos információ látott napvilágot az elmúlt hónapokban.

Most csak lassan mehet

Kunszentmárton vasútállomásánál most maximum 10 kilométeres sebességgel haladhatnak a vonatok a pálya állapota miatt. A Kunszentmártontól Nagytőkéig tartó tíz kilométert negyven kilométeres sebességgel haladva, 15 perc alatt teszi meg a személy- és a sebesvonat egyaránt. Négy évtizede ez a kötelező tempó ezen a szakaszon, még így is akad utas. A Nagytőkétől Szentesig tartó 12 kilométert általában tíz perc alatt teszi meg a vonat, útközben megáll Hékéden, korábban Kistőkén. A megállók és a pálya állapota miatt előírt sebesség miatt a Szentes és Kunszentmárton közötti 22 kilométert 30-40 perc alatt gyűri le a vasút. A felújítás után ez az idő lényegesen rövidebb lehet.

 
Heinczinger István közölte: még ebben az évben megvalósul a Szolnok–Kunszentmárton–Szentes–Hódmezővásárhely–Makó vasútvonal felújítása. Utalt rá, hogy korábban Kunszentmártontól északra megújult a Körös-híd, s most következik a kunszentmártoni állomás, a településtől délre eső szakasz felújítása, egészen Nagytőkéig. A vezérigazgató arról számolt be, hogy a folyamatosan csökkenő költségvetés ellenére a MÁV vezetése kitart a tíz évvel ezelőtt megszületett döntése mellett, eredeti terveiket megvalósítva végzik el a felújítást. Az ehhez szükséges anyagot a lőkösházi vasútvonalból bontott szerkezetekből biztosítják. A kelet-magyarországi vonalakon szükségtelenné vált sínekből építik újjá a dél-magyarországi vonalat.

Mivel a MÁV sajtóosztályától kitartó várakozásunk ellenére, hosszú időn keresztül nem kaptunk az ügyre vonatkozóan részletes tájékoztatást, a helyi vasutasoktól értesültünk arról, hogy az építkezéshez szükséges sínek és betonaljak már a nagytőkei állomáson vannak. Kunszentmárton állomásának területén szintén lesz felújítás, a város és a nagytőkei állomás között módosítják a nyomvonalat, azaz: áthelyezik a sínpárt. A munka a következő hónapban kezdődik, a megvalósulást pedig három részletben képzelik az építők. Időnként vonatpótlók szállítják az utasokat, de a munkások főként éjszaka dolgoznak majd – tekintettel a nyári melegre.

A szentesi vasútállomáson dolgozók nevük elhallgatását kérve fogalmazták meg, hogy éppen a nyomvonal áthelyezése végett felmerült kisajátítások lassítják némiképp a beruházást. Nagytőke és Kunszentmárton környékén több földterület tulajdonosával kell egyezkedni a MÁV-nak. A vasutasok abban bíznak, hogy a Szolnoktól egészen Makóig tartó útvonalon egyre többen közlekednek majd szívesen nyolcvan kilométeres óránkénti sebességgel a felújítás után.


Fórum

Itt a vonat - hol a vonat?

sevenof9
2007-05-24 14:27
joy: 7/9 és a korrektség.
No hiszen


joy es az olvasas-tudas,no hiszen...