Felgyújtották Mészárosék házát SzentesenFelvétel a kedvencekbe

A Munkás utcában robbanásra ébredt a szomszéd


2007-05-18

Felgyújtották Mészáros Mihály házát Szentesen keddről szerdára virradóra. A rendőrség nagy értékre elkövetett rongálás miatt nyomoz ismeretlen tettes ellen. Mészáros Mihály és felesége rendőri védelmet kért.

Felgyújtották Mészáros Mihály házát Szentesen keddről szerdára virradóra. A rendőrség nagy értékre elkövetett rongálás miatt nyomoz ismeretlen tettes ellen. Mészárosék szomszédjában tíz éve nyílt meg egy presszó. A férfi többször tett panaszt a vendéglátóhely ellen, melynek tulajdonosa, Gömöri János azt mondta: „nincs semmi baja Mészáros Mihállyal, csak nincsenek jóban". Mészáros Mihály és felesége rendőri védelmet kért.

Mészáros Mihály és családja harminc éve lakik a szentesi Felsőpárton. Munkás utcai házuk a Krisztina presszó bejáratával szemben áll. A kocsma és a családi ház között 15-20 méter a távolság. Mészáros Mihály azt mondja, minden rendben volt az életükben, amíg a kocsma meg nem nyílt. Többször tettek panaszt a zaj és más dolgok miatt a hatóságoknál – eredménytelenül. A férfi elmondta, hogy szerda hajnalban a közvetlen szomszédjuk ébresztette őket, hogy ég a házuk. Az épülettel egybeépített garázsban teljesen kiégett a vadonatúj Renault Twingójuk, elégtek a padláson tárolt szerszámok és faanyagok. Mészáros Mihály felesége, Katalin elmondta: nincsenek jó viszonyban a szemben lévő kocsma tulajdonosával. Szerintük a vendéglátóhely nem illik a környezetbe. Katalin és Mihály furcsállotta, hogy a tűzről a harmadik házban élő szomszéd értesítette a közvetlen mellette lévő szomszédot, aki pedig őket riasztotta. A Mészáros család nagyon megijedt, rendőri védelmet kért, de – mint ahogy azt Balogh-Szabó Imre szentesi rendőrkapitánytól megtudtuk – tegnap még nem döntöttek arról, hogy ezt megkapják-e.

Kizárt az öngyulladás

Kiszely Attila szerint kizárt az öngyulladás. A szentesi tűzoltóság tűzvizsgálója úgy véli, alapos a gyanú arra, hogy szándékos gyújtogatás történt. A helyszínen talált anyagok és nyomok alapján jutott erre a következtetésre. A garázsban tárolt autó tankja nem robbant fel. Sokkal valószínűbb – mondta a szakember –, hogy a benzintank a tűz keletkezésének következtében megsérült, és az üzemanyag egy gyors lefolyású, hevesebb égés kíséretében megsemmisült. A szakértői vizsgálat még nem zárult le, az eljárást a tűzoltóság és a rendőrség párhuzamosan folytatja.

A harmadik házban Berkes Imre nyitott ajtót. Azt mondta, hogy a barátnője azon az éjszakán hirtelen felriadt. Azt hitte, hogy Nagyéknál történt valami. A fiatalember nem tudott semmit arról, hogy gyújtogattak-e vagy sem, de arról hallott, hogy Mészároséknak bajuk van a kocsmával. A mellettük lakó Nagyné László Anikó azonnal hívta a tűzoltókat, mert lángokban állt a szomszédban a melléképület teteje, s attól félt, hogy átterjed a tűz az udvarukra. Nagyné elmondta, hogy Berkes Imre barátnője, Krisztina szólt neki a tűzről. Úgy mesélte, hogy robbanásra ébredt. Nagyné nem hallott robbanást, de – mint mondta – náluk nagyon vastagok a vályogból készült falak.

A Krisztina presszóban tegnap Juhász-Baka József könyökölt a pultnál egy sör mellett. A férfi elmondta, hallott ugyan a tűzről, de semmit sem tud az esetről. Arról is hallott, hogy Mészároséknak nem tetszik a kocsma. Juhász-Baka barátja, Hegedűs József szerint Mészáros Mihálynak az a hobbija, hogy a rendőröket hívogatja. Most is kinn voltak néhány napja – mondta –, hogy őket ellenőrizzék, de nem csinálnak ők semmi rosszat, csak iszogatnak, beszélgetnek.

A vendéglátóhely tulajdonosa a presszó melletti házban lakik. Noha tegnap személyesen is kerestük, nem találtuk otthon. Telefonon azonban később utolértük. Gömöri János érdeklődésünkre elmondta: nincs semmi baja Mészáros Mihállyal, csak nincsenek jóban. Nem érti, hogy Mészárosnak miért van baja a presszóval, hiszen már zenegépük sincs. Kérdésünkre, szerinte ki gyújthatta fel Mészárosék házát, úgy válaszolt: „nyilván valamelyik jóakarójuk". Gömöri furcsállja, hogy a harmadik házban lakó lánya, Krisztina vette észre a tüzet, és nem Mészárosék.