Bírósági ügy lesz a hárommilliós bírságbólFelvétel a kedvencekbe

Az Egészségbiztosítási Felügyelet szerint vétett a kórház


2007-05-16

A mindszenti beteg nem kapott megfelelő ellátást a vásárhelyi kórházban; a bírság hárommillió forint – jelentette ki az Egészségbiztosítási Felügyelet elnöke. A vásárhelyi önkormányzat szerint ez egy jogszabálysértő, politikai döntés. A kórház bíróságon támadja meg a határozatot.

Lezárta a mindszenti beteg ügyében indított vizsgálatát az Egészségbiztosítási Felügyelet.

Kovácsy Zsombor elnök tegnap Budapesten bejelentette, azt állapították meg, hogy mulasztott a hódmezővásárhelyi Erzsébet-kórház, a beteg vizsgálata nem volt elégséges. A kórházban el kellett volna dönteni, hogy a beteg igényel-e sürgősségi ellátást, vagy csak egyszerű belgyógyászati esetről van szó – mondta Kovácsy. Hozzátette: minden kórháznak kötelessége a sürgősségi ellátás, függetlenül attól, hogy a beteg melyik intézmény ellátási körzetéhez tartozik. Hárommillió forintos bírságot szabtak ki, a személyes felelősséget nem vizsgálták, ugyanakkor megállapították, hogy a háziorvos, a mentőszolgálat és a szentesi kórház nem vétett. Az iratokat elküldték a megyei rendőr-főkapitánysághoz.

A vásárhelyi kórház bírósághoz fordul, és kéri a határozat megsemmisítését. Kallai Árpád főigazgató közölte, márpedig helyesen járt el az orvosuk, „mivel megítélése szerint a beteg stabil állapotú volt", nem igényelt sürgős ellátást. A kórház szerint a szakfelügyelői vizsgálat eredménye, a boncolási jegyzőkönyv is az intézmény ártatlanságát bizonyítja, kár, hogy mindezt a felügyelet nem vette figyelembe. Kallai közölte: bátran állnak egy rendőrségi vizsgálat elé. Havasi Katalin, a vásárhelyi önkormányzat egészségügyi tanácsnoka úgy látja, a felügyelet „a kormány mentegetése érdekében, előre elhatározott koncepció mentén, politikai döntést hozott". A tanácsnok rámutatott, a felügyelet nem vizsgálta a mentők munkáját, azt, hogy miért nem a szentesi kórházba vitték a beteget, hogy a szentesi kórházban miért nem látták el korábban a férfit – és milyen hatásokkal járt a beutalási rend megváltoztatása.