Latolgatják az esélyeket Felvétel a kedvencekbe

Heten indulnak a júniusi időközi választásokon Szentesen

Balázsi Irén
2007-05-16

A június 10-ére kitűzött időközi önkormányzati választásokon hét képviselőjelölt indul Szentesen, a 2-es számú választókerületben. A 14-es körzetben július 22-én járulhatnak az urnákhoz a szavazók. Itt egyelőre hatan jelezték, hogy indulnak a képviselői posztért.

A helyi választási bizottság Fábján Sándor elnök vezetésével június 10-ére tűzte ki az időközi önkormányzati választást a Janó Tibor MSZP-s képviselő halála miatt megüresedett helyre. A 2. számú választókerületben május 18-áig lehet jelöltet állítani. Seres Ilona jegyzői irodavezető lapunk érdeklődésére azt közölte: a helyi választási bizottság eddig egyedül a MIÉP színeiben induló Pető Lászlónét vette nyilvántartásba. A párt országos választmányának tagja, a vásárhelyi Tóth Sándorné mutatta be a tegnapi sajtótájékoztatón az aspiránsukat, aki a helyi szervezet elnöke. A mezőgazdasági őstermelő, Petőné Pataki Ilona magát tősgyökeres szentesinek nevezte, akinek anyai nagyapja a kommunista önkény áldozata lett. Elmondta, hogy a város fejlődése érdekében kíván tevékenykedni.

Korábban már megírtuk, hogy a Fidesz-MPSZ és a KDNP közös aspiránsa Kálmán János bádogos- és vízvezeték-szerelő mester, aki az előző ciklusban tagja volt a képviselő-testületnek. Az MSZP a fiatal pénzügyi szakembert, Balogh Szabó Gábort indítja, őt a koalíciós partner, az SZDSZ is támogatja. Az MDF helyi szervezetének elnöke, dr. Nagy Mélykúti László radiológus is ebben az egyéni körzetben méreti meg magát. Az Együtt Szentesért Egyesület Móricz Jánosné védőnőt, míg a Szövetség Szentes Felemelkedéséért Egyesület Horváth Zoltán cukrászmestert ajánlja a választók figyelmébe. Lapunk megkérdezte tegnap a 2. számú körzetben élő Kádasi Zoltán háztartási gépszerelőt, aki megerősítette korábbi információnkat, miszerint független jelöltként indul az időközi választásokon. Így várhatóan hét képviselő-aspiráns közül választhatnak a kerület lakói.

A 14. számú egyéni választókerületben Zoltai Gábor fideszes képviselő halála miatt írtak ki időközi helyhatósági választást. Szentes külső városrészében, Lapistón július 22-én járulnak majd az urnákhoz a szavazók. Már beszámoltunk arról, hogy az MDF ebben a körzetben lapunk korábbi munkatársát, Révész János egyéni vállalkozót indítja. Az SZDSZ aspiránsa Csernus-Lukács László víz-, gáz- és központifűtés-szerelő, akit az MSZP is támogat. A jelölt az előző ciklusban ugyanennek a körzetnek volt a képviselője. A Szövetség Szentes Felemelkedéséért Egyesület szintén korábban nyilvánosságra hozta, hogy Borsos Zsigmond agrármérnököt, mezőgazdasági vállalkozót jelöli.

Érdeklődésünkre Bácskainé Fazekas Márta, az Együtt Szentesért Egyesület elnöke arról számolt be, hogy az ő jelöltjük dr. Németh Jenő gyermekorvos. A MIÉP a négytusában világbajnokságot nyert Szernyi Jánost indítja, aki a fővárosban dolgozik, de Szentesen lakik.

A Fidesz-MPSZ és a KDNP tegnap tartott sajtótájékoztatóján jelentette be a legnagyobb ellenzéki párt helyi szervezetének elnöke, Farkas Sándor országgyűlési képviselő, hogy a 14. számú egyéni választókerületben Móróné Tulipán Edit az aspiránsuk. A közéletben az önkormányzat pénzügyi bizottságának külső tagjaként már szerzett tapasztalatot. A jelölt legfontosabb feladatának a választókerületben az életminőség javítását tartja, és tisztességes munkát ígért a külterületi lakosság érdekében.

Változhatnak az erőviszonyok

A szentesi testületnek 24 tagja volt Szirbik Imre polgármesterrel együtt. A 14 egyéni választókerületben az MSZP–SZDSZ frakciója 9 mandátumot szerzett, listáról pedig 2 képviselőjük került be. A Fidesz–KDNP 4 egyéni és 4 listás helyet szerzett. A koalíciós pártoknak eddig a civil szervezetek által bejuttatott képviselőkkel és a független Ollai Istvánnéval kellett egyeztetniük a döntések meghozatalakor, hogy meglegyen a többségi szavazat. Ha mindkét körzetben a kormánypártok nyernének, akkor még könnyebb lenne egy-egy fajsúlyosabb téma átvitele a testületen. Ám a jobboldaliak kerülnének ki győztesen a 2-es és a 14-es választókerületben is, akkor kiegyensúlyozottabb lenne a politikai színtér nemcsak a testületben, hanem a szakbizottságokban is.