Vészhelyzetben a szentesi kórházFelvétel a kedvencekbe

700 millió forintos adósságállománnyal szembesült

Balázsi Irén
2007-05-12

Vészhelyzetbe került a szentesi Dr. Bugyi István Kórház-Rendelőintézet főigazgatója dr. Várkonyi Katalin. Azt mondja, 700 millió forintos adósságállomány pontos nagyságával akkor szembesült, amikor május elején elfoglalta a székét.

Vészhelyzetbe került a szentesi Dr. Bugyi István Kórház-Rendelőintézet főigazgatója dr. Várkonyi Katalin. Azt mondja, 700 millió forintos adósságállomány pontos nagyságával akkor szembesült, amikor május elején elfoglalta a székét. Szerinte másfél-két év alatt rendbe lehet tenni a súlyponti kórház ügyeit. A korábbi főigazgató, Fenyves Ernő sem maradt munka nélkül: most ő a pécsi kórház önkormányzati biztosa.

Fenyves a pécsi kórház biztosa

Megkerestük Fenyves Ernő korábbi főigazgatót is, aki elmondta: köszöni szépen, jól van, de sajnálja, hogy a szentesi kórházban nem tudta folytatni munkáját. Az átadás-átvétellel kapcsolatban azt közölte, hogy neki május 1-jén lejárt a megbízatása. Az ünnepi munkarend miatt az utolsó munkanapja április 27-én volt, és addigra elkészítette a jegyzőkönyvet az átadásról. A megyei önkormányzat azonban nem intézkedett idejében az átvételről. A Szentesről való távozása után több munkaajánlatot kapott Fenyves Ernő. Jelenleg ő a pécsi megyei kórház önkormányzati biztosa.

Várakozással és érdeklődéssel lépte át május elején a szentesi Dr. Bugyi István Kórház kapuját a szegedi dr. Várkonyi Katalin, akit négy pályázó közül választott főigazgatónak az egészségügyi intézményt fenntartó megyei közgyűlés. Lapunk érdeklődésére elmondta: korábban csak nagyságrendileg volt tisztában a kórház súlyos anyagi helyzetével, a 700 millió forintos adósságállománnyal valójában akkor szembesült, amikor elfoglalta a székét. Az intézmény működtetője éppen a pénzügyi gondok megoldására nevezte ki önkormányzati biztosnak Weisz Pétert, a Jupet Family Bt. szakemberét.

A főigazgató vele karöltve dolgozik a vészhelyzet elhárításán. Azt akarják elérni, hogy ne növekedjen tovább az adósságállomány, és csökkenteni akarják a tartozást. Nehezíti a munkát, hogy mindeddig nem történt meg a szabályos átadás-átvétel az előző és a mostani főigazgató között. Ennek ellenére úgy látja Várkonyi Katalin, hogy másfél-két év alatt rendeződhet a kórház anyagi helyzete, ha központilag nem hoznak számukra további kedvezőtlen intézkedéseket.

Arra a kérdésére, hogy miként fogadták új munkahelyén, azt válaszolta: egyelőre várakozással tekintenek rá, az osztályvezető főorvosok sem viszonyulnak hozzá ellenségesen. – Jó orvosok és szakdolgozók nélkül nincs kórház, velük együtt kívánok munkálkodni – tette hozzá.

Lemondott az orvosigazgató

A korábbi főigazgató, Fenyves Ernő távozásával egyidejűleg lemondott az orvosigazgatói státusáról a belgyógyász-diabetológus főorvos, dr. Földesi Irén. Érdeklődésünkre elmondta: a régebben leváltott orvosigazgatót, dr. Tóth Editet vissza kell helyezni, mert a munkaügyi bíróságon okafogyottá vált a fellebbezési eljárás, amelyet főigazgatóként még Fenyves indított. Földesi azért sem vállalja tovább a feladatot, mert államvizsgára készül a menedzserképző egyetemen, és szeretne végre az orvosi hivatásának is élni.

Természetesen tisztában van azzal, hogy feszült a légkör, érdekcsoportok is kialakultak korábban. Az új vezető azonban azt vallja: a kórház érdekében álljanak be az emberek a sorba. A bizalmukat úgy próbálja megnyerni, hogy a helyzet részletes felmérése után tájékoztatást ad a tapasztalatokról. Az elbocsátásokkal kapcsolatos híresztelésekre azt mondta: erről még nem tud nyilatkozni. Ugyanakkor a vezetői programjában jelezte, hogy valószínűsíthető a létszámcsökkentés. – Nem az a cél, hogy sok embertől megváljunk, hanem a gazdálkodás rendbetétele a feladatunk – állította Várkonyi Katalin. Megkérdeztük tőle, hogy szándékozik-e a kórház humánumáról közismert névadójának, Bugyi István sebészprofesszornak a szellemiségét megőrizni. A főigazgató szerint a tanár úr olyan értékes örökséget hagyott hátra, aminek megőrzésére a mai világban is törekedni kell. Annál is inkább, mivel Csongrád megyében Szeged mellett a szentesi kórház jelenti – mint fogalmazott – a szakma csúcsát.

A főigazgató szerint nem alakult ki ellenséges viszony az intézmény két főorvosával, dr. Papp Zoltánnal és dr. Tóth Edittel, akik szintén pályáztak a vezetői állásra. Úgy véli: ha megosztják vele a pályamunkájukban felvázolt elképzeléseiket, sok hasznos információval szolgálhatnak. Az eddigi orvosigazgató, dr. Földesi Irén lemondását Várkonyi Katalin elfogadta, mert az ő megbízása eleve addig szólt, amíg Fenyves Ernő volt a főigazgató. Az új orvosigazgató személyéről pedig az átadás-átvétel befejezése után döntenek.