Meggyalázták a feszületet a szentesi határbanFelvétel a kedvencekbe

Móra József sajnálja a tönkretett kereszteket

Balázsi Irén
2007-05-09

Ellopták a szentesi határban a bronzból készült korpuszt a feszületről, amelyet az 1980-as évek második felében szenteltetett újra Móra József. A helyhatósági képviselő azt is sajnálja, hogy a vásárhelyi út menti keresztet már csak egy kőhalom jelzi.

Közel állt a szentesi Móra József szívéhez a Szentes külső határában lévő feszület. A napokban vette észre, hogy az út menti keresztről ellopták a bronzból készült korpuszt. Móra még az 1980-as évek második felében a Termál téesznél dolgozott kerületvezető-helyettesként, és akkoriban épült a szövetkezet öntözőtelepe a felsővekeri csatornaőrház közelében. Ott volt a feszület, amelyet Csernus L. Ferenc és Pugner Katalin kunszentmártoni lakos állíttatott a birtokán. A korabeli dokumentum szerint a kultikus helyet 1933 nyarán szentelte fel Miskolczy Jenő szentesi apátplébános.

A keresztet valójában Móra József helyeztette át az Ecser-veresházi-dűlő kereszteződésébe, hogy ne essen áldozatul az építkezésnek. Húsz évvel ezelőtt a képviselő még fel is szenteltette új helyén az Isten dicsőségére emeltetett műkő feszületet, amelyről most eltűnt a korpusz. Nem tesz feljelentést a rendőrségen, mert szerinte már régen beolvasztották az ellopott tárgyat. Kaphatott érte a tolvaj 8-10 ezer forintot, ám az eszmei értéke ennél jóval nagyobb. A Csernus-féle keresztről eltűnt figuráról Móra úgy vélekedik: a fennmaradt képek alapján nem lenne értelme újraöntetni, mert a fémtolvajok megint ellopnák. Látott ellenben példát arra az országot járva, hogy műanyagból elkészítették a múlt örökségének tönkretett részeit, és feliraton jelezték: ez csak másolat, az eredeti bronzkorpusz volt.

A vásárhelyi út 30-as kilométerszelvényénél lévő kultikus hely megmentésére lát esélyt Móra József. A kőtalapzaton még most is kibetűzhető az 1890-ben belevésett felirat: „Készítette Isten dicsőségére Szabó Mihály és neje Tóth Erzsébet". Az út mentén már csak a ledőlt kőhalom van meg, ám a képviselő reményei szerint a feszület akár elő is kerülhet. Akkor pedig még van remény arra, hogy civil kezdeményezésre eredeti formájában helyreállítsák.