Szemet vetettek a szentesi Petőfi SzállóraFelvétel a kedvencekbe

Zárt ülésen tárgyaltak a képviselők a műemlékről

Balázsi Irén
2007-05-02

Jelentkezett a szentesi önkormányzatnál egy fővárosi cég, amely felújíttatná a teljesen lepusztult Petőfi Szállót. A képviselő-testület zárt ülésen tárgyalt az ajánlatról, és eseti bizottságot hozott létre a tárgyalások lebonyolítására.

A szentesi városközpontban lévő műemléki épületnek, a Petőfi Szállónak valójában a rendszerváltozás óta nem volt igazi gazdája. Noha az 1990-es évek közepén privatizálták az egykoron szebb napokat látott vendéglátóegységet, a szálloda megmentéséért semmit sem tett a fővárosi tulajdonos. Megírtuk: az önkormányzat hét évig pereskedett azért, hogy megszerezze az ingatlan tulajdonjogát, mert a pesti társaság úgy adta tovább egy másik társaságnak a szállót, hogy nem kérdezte meg a helyhatóságot, élni kíván-e az elővásárlási jogával. A maratoni procedúra végén tavaly jogerősen a városnak ítélte a Petőfit a bíróság.

Az épület rendbehozatalára és működtetésére közbeszerzési pályázatot hirdetett két alkalommal is az önkormányzat. Azt tervezték, hogy az eljárás nyertese a felújítási költségek ellentételezéseként 50 évre bérbe kapja a patinás épületet. A pályáztatás azonban nem vezetett eredményre. Ezt mondta ki a minapi zárt ülésén a képviselő-testület.

Lapunk értesülése szerint nemrégiben ajánlat érkezett a rossz állagú műemlék helyreállítására. A fővárosi Pendula nevű cégcsoport látott fantáziát a Petőfi Szállóban, amelynek a felújítási költségét pár évvel ezelőtt kétmilliárd forintnyi összegre becsülték a szakértők. Jelenlegi árakon ez bizonyára jóval többe kerül. A zárt ülésen olyan határozat született, hogy a szálloda felújítása a város és a Pendula együttműködésében valósul meg. Tudomásunkra jutott az is, hogy az önkormányzat gazdasági társaságot tervez alapítani a fővárosi befektetővel. A pesti cégcsoport ajánlata szerint négycsillagos szálloda lenne a műemléki előírásoknak megfelelően korszerűsített Petőfiben, amelyhez föld alatti parkolók tartoznának.

A képviselő-testület eseti bizottságot hozott létre a beruházás előkészítésére. A tárgyalások lefolytatására Dongó László jobboldali frakcióvezetőt, Kozák Jánost, a pénzügyi bizottság fideszes elnökét; Baranyi Imrét, a városfejlesztési, Demeter Attilát, a jogi bizottság MSZP-s vezetőjét, Varga Árpád szocialista képviselőt és a Szövetség Szentes Felemelkedéséért Egyesület képviselőjét, Horváth Istvánt hatalmazták fel. A döntés szerint a képviselő-testület fenntartja azt a jogát, hogy a jóváhagyása nélkül nem jöhet létre szerződés a befektetővel.