Megkapta a hitelt az árvízkárosult szentesi Páhi családFelvétel a kedvencekbe

Kertes házba költözhetnek

Balázsi Irén
2007-04-30

Napokon belül beköltözhet az öt gyermeket nevelő Páhi család a szentesi Petrovics Soma utcai házba, amelyet azért tudnak megvenni, mert a pénzintézet mégiscsak megadta számukra a hónapok óta várt kölcsönt. Búcsút vesznek a gyermekek átmeneti otthonától, ahová egy éve fogadták be őket, mivel a tiszai ártérben elvitte a házukat a víz.

Sokan segítették az árvízkárosult Páhi családot Szentesen, ám egy év alatt mégsem rendeződött a sorsuk. Tavaly tavasszal dőlt össze a tiszai ártérben a 77 éves özv. Páhi Sándorné háza, ahol a fiával, Sándorral, a menyével, Kovács Ilonával és öt unokájával élt. A ruhaneműket és az ágyneműt leszámítva mindenük odaveszett. Mint megírtuk, azóta a gyermekek átmeneti otthonában húzták meg magukat. Ott azonban nehezen viselték a bezártságot, mert a Tiszához közeli terület volt a lételemük. A gyermekek édesanyja mesélte, hogy mindig sajnálta az intézmény munkatársait, amikor hajnalonként fel kellett ébresztenie őket: engedjék ki a kapun, mert „fóliázni" megy a város külső részébe. – Szegények még aludhattak volna pár órát – mondta a fiatalasszony.

A polgármesteri hivatalban mindenki tette a dolgát a Páhi család érdekében, így sikerült hozzájutni a kétmillió forintnyi állami kártalanításhoz, a képviselő-testület pedig megszavazott 500 ezer forint vissza nem térítendő támogatást a családnak. De ez még nem volt elegendő a Petrovics Soma utcai ház megvásárlásához. Csányiné dr. Bakró-Nagy Vera aljegyző mindent elkövetett azért, hogy a pénzintézeti hitelt is megkapja a nehéz sorsú család. A kedvezményes kölcsönre azonban határidőn túl érkezett az igénylésük a bankhoz, mert Páhiék elvesztek a hivatalok útvesztőiben. Lapunkban megírtuk: hónapok óta várták a választ méltányossági kérelmükre, s már-már úgy tűnt, ha nem lesz hitel, visszaveszik tőlük az állami támogatást is. Cikkünk megjelenésének napján kaptuk a hírt, hogy Páhiék megkapják a hitelt a banktól. A család és az aljegyző ezért a pénzintézet munkatársának, Papp Antalnénak hálás, mert az ő közbenjárására mozdult el az ügy a holtpontról.

– Akkor hiszem el, hogy sikerül a házat megvenni, ha belül leszek a kapun – mondta özv. Páhi Sándorné. Még nem látta a leendő otthonukat, de úgy van vele: hadd legyen meglepetés. A botjára támaszkodó Terike néni elárulta, hogy ha sikerül kikerülnie a szociális intézményből, elmegy a templomba hálát adni a jóistennek. A gyerekek mostanában arra kérik: „Már csak két hét, mama, bírd ki!". A Petrovics Soma utcai kertes ház öt helyiségből áll, villany van, az udvari kútnál ivóvíz is. Mesélik, hogy sok mindent kaptak már új otthonukba intézményektől és magánszemélyektől. Jól jönne ellenben a nyolctagú családnak mosógép, centrifuga, hűtőszekrény, meg gáztűzhely. Azt mondta az édesanya, hogy 21 ezer forintnyi összeget kell majd fizetniük havonta a hitel törlesztésére. Ő mindenesetre továbbra is vállalja a nehéz fizikai munkát, s akkor 15 év múlva sajátjuk lesz a Petrovics Soma utcai ház.