A szegedi légi mentőbázis kiütötte a nyeregből a szentesitFelvétel a kedvencekbe

A Dél-Alföldön sokan a körön kívül rekednek


2007-04-28

Csütörtök óta a szegedi reptérre tervezik a régiós légi mentőbázist, az új klinika mellett pedig elkészült pár hónapja a heliport is. Ennek ellenére a szolgáltatást végző cég vezetője korábban szakmaiatlannak minősítette a döntést. Tegnap már nem nyilatkozhatott – a tárca megtiltotta.

Tegnapi lapunkban megírtuk: a korábbi tervekkel ellentétben Szegedre kerül a Dél-Alföld önálló légi mentőbázisa. Két és fél éve állt le a légi mentés a régióban; a szaktárca és a mentőszolgálat először Szentest, később Szekszárdot tartotta a leginkább alkalmasnak arra, hogy a feladatellátás központja legyen. Az elmúlt időszakban sikerült új helikoptereket is beszerezni ehhez, csupán a mentőbázis(ok) felépítésének nyolcvanmilliós forrása hiányzott.

Csütörtökön az Egészségügyi Minisztérium és az Országos Mentőszolgálat azonban úgy döntött, hogy a szegedi reptéren alakítják ki a bázist. A szegedi új klinika mellett két hónapja egy helikopter-leszállóhely is elkészült, ami a sürgősségi ellátás alapfeltétele. A helikopterek itt is landolhatnak, fűtött hangárt, megfelelő nagyságú kiszolgáló helyiségeket, fénytechnikát és kerozinkutat viszont csak a reptéren lehet üzemeltetni.

Szentes nem kap szerepet

Az egészségügyi tárcától tegnap magyarázatot kértünk a döntés hátteréről. Eszerint Szeged azért alkalmasabb mentőbázisnak, mint Szentes, mert a felmerülő feladatok nagy részét a szegedi gyógyintézetek látják el, a szegedi önkormányzat pedig jelentős támogatást nyújt. A reptéren a szolgáltatás mielőbbi beindításához szükséges infrastrukturális feltételek adottak. A minisztérium teljesen levette a napirendről a szentesi bázis megépítését. Azt nem tudni, mikor indulhat el Szegedről a szolgáltatás: az OMSZ vezetője arra „kérte fel" a Légimentő Kht.-t, hogy a bázist mielőbb beüzemeljék.

Az országban a légi mentést végző OMSZ Légimentő Kht. vezetője, Túri Péter is újságíróktól értesült csütörtökön a helyszínváltozásról, megdöbbenését fejezte ki a szerinte szakmaiatlan döntés miatt. Akkor elmondta: a légi mentés szempontjából lényegtelen, hogy hol működik klinika. Szentes azért ideális hely a bázisnak, mert az úgynevezett bevetési körében – azaz ahová negyedórán belül eljut a helikopter – több súlyponti kórház is van. A beteget Kecskemétre, Szolnokra, Békéscsabára, Szentesre és persze Szegedre is elszállíthatják – vagyis oda, ahol a legközelebb kapja meg a számára megfelelő ellátást. Szeged emellett azért sem jó választás, mert a városból startoló helikopter bevetési körének 50-60 százaléka Szerbia, illetve Románia területére esik, így kihasználatlan. Ráadásul ezzel a választással ugyanúgy lefedetlen marad Jász-Nagykun-Szolnok megye nagyobbik, illetve Békés megye középső és keleti része, mint a döntés előtt. Szentesről viszont szinte a teljes régióba eljutna tizenöt perc alatt a helikopter.

Tegnap újra megkerestük, hogy megtudjuk: kapott-e azóta szakmai magyarázatot, miért Szegedet választotta a tárca mentőbázisul. Túri csak annyit közölt: csütörtökön este a minisztériumból azzal hívták föl, hogy a továbbiakban nem nyilatkozhat a témáról.