Szegeden lesz a mentőbázisFelvétel a kedvencekbe

Ahol kész reptér van, az a ''győztes''


2007-04-27

Szegedi légi bázis beindításáról döntött tegnap az egészségügyi tárca és a mentőszolgálat. Korábban más városok kerültek szóba a dél-alföldi bázis színhelyeként. Szentest, illetve Szekszárdot a földrajzi fekvésük miatt jelölhették, Szegedet pedig valószínűleg azért választották, mert repterén minden feltétel adott a légi mentéshez.

Tegnap eldöntötték, hogy Szegeden lesz az ország hatodik légi bázisa. A szűkszavú közleményben a mentőszolgálat szóvivője, Győrfi Pál kitért arra, hogy a dél-alföldi régió évek óta „lefedetlen terület" a légi mentés tekintetében, és a mielőbbi fejlesztés szükségességére a keceli, mérgezést szenvedett kisgyerekek esete is felhívta a figyelmet. „A döntést egyebek mellett megalapozza a szegedi önkormányzat kötelezettségvállalása, valamint az a tény is, hogy a szegedi repülőtéren a szolgáltatás gyors beindításához szükséges infrastruktúra számos eleme rendelkezésre áll" – olvasható az egészségügyi tárca és a mentőszolgálat tegnapi megállapodásáról szóló közleményben. Az Országos Mentőszolgálat főigazgatója „megkérte" a Légimentő Kht.-t – amely 2005-ben vette át a működtetést a korábbi üzemeltetőtől –, hogy mihamarabb indulhasson a szegedi légi bázisról a mentés.

Még nem tudtunk a friss döntésről, amikor elkezdtünk nyomozni tegnap: hol lesz valójában a légi bázis? Hiszen egyszer már elhatározták, hogy a dél-alföldi bázis Szentesre kerül, néhány nappal ezelőtt pedig új információ bukkant fel: eszerint Szekszárdról végzik majd a dél-alföldi régió egy részének légi mentését. Megkérdeztük – tegnap délelőtt – a beruházást és a működtetést finanszírozó Egészségügyi Minisztériumot a két tervezett helyszínről, illetve hogy mikor indulhat el a térségben az önálló légi mentés. Kora délután – amikor későbbi információnk szerint már eldöntötték, hogy Szegeden lesz a bázis –, elektronikus levélben mindössze azt a választ kaptuk, hogy „a délkelet-magyarországi bázis felépítése a fejlesztési program prioritása – 2007. évre tervezett projekt".
A szekszárdi kórház beruházási igazgatója, Taba György arról tájékoztatott, hogy a helikopter-leszálló ugyan elkészült, a Szekszárd északi részére tervezett bázis építése azonban még el sem kezdődött. Szirbik Imre szentesi polgármester kora délután elmondta: a bázisnak kijelölt helyet átadták az OMSZ által fenntartott Légimentő Kht.-nak, most a műszaki tervezési munkák folynak. Hozzátette: bízik benne, hogy hamarosan a tényleges kivitelezéshez is hozzákezdhetnek.

Otthon van a nagyobbik fiú

Hazamehetett tegnap Kecelre a nagyobbik fiú, aki öccsével együtt mérgezés gyanújával került a szegedi gyermekklinikára április 12-én. Túri Sándor professzor elmondta, a kisebbik, öt hónapos gyermek is várhatóan még a héten elhagyhatja a klinikát. A két gyermek egy állatgyógyászati, parazitaölő mérget tartalmazó ampullából ivott. Életveszélyes állapotban szállították őket Szegedre, a súlyosabb állapotú csecsemőt pécsi mentőhelikopterrel, amelyben újraélesztették.

Mindkét, bázisnak kijelölt helyszín, a szentesi és a szekszárdi is hasonló állapotban van: az önkormányzat által ingyen átadott földterületen egyik sem épül – közölte Túri Péter, az OMSZ Légimentő Kht. ügyvezetője. Elmondta, hogy a tervek szerint valóban indulna Szekszárdról is mentőhelikopter a Dél-Alföldre, hiszen bevetési körébe beleférne a régió egy része. Túri is csupán ígéreteket kapott eddig a szaktárcától, pénzt nem. Egy megfelelő infrastruktúrával felszerelt bázis felépítése – mindkét helyszínen – egyenként nyolcvanmillió forintba kerülne.

Miután a szegedi bázisról szóló hír ismertté vált, újra megkerestük Túri Pétert, aki újságíróktól tudta meg a legfrissebb döntést; szakmailag előkészítetlennek tartja. Szerinte Szentes azért volt jobb helyszín, mert bevetési köre teljes egészében lefedi az eddig ellátatlan területeket. Egy szegedi bázisról induló helikopter viszont – ha koncentrikus körökben képzeljük el a „munkaterületét" – jórészt a határon túl láthatná el a feladatát.

Információnk szerint Szeged vezetői lobbiztak a mentőbázisért. Botka László polgármester tegnap este megerősítette, hogy levelet írt a miniszternek, melyben ismertette: a reptéri fejlesztés első üteme megtörtént, a feltételek adottak ahhoz, hogy itt legyen a légi mentés bázisa, illetve, ha további fejlesztések szükségesek, a város részt vesz ebben. A polgármester tőlünk értesült a tegnapi döntésről. Azt mondta, nem Szentestől akarta Szeged „elvenni" a légi bázist, ez nem presztízs-, hanem „sürgősségi" kérdés volt: minél előbb indulhasson a légi mentés a Dél-Alföldön.