Várkonyi Katalin az új szentesi igazgatóFelvétel a kedvencekbe

A megyén cáfolták, hogy privatizációra készülnének

Bakos András
2007-04-27

Várkonyi Katalin lett a szentesi kórház új főigazgatója. Az MSZP–SZDSZ frakció reggel tájékoztatón tiltakozott az ellen, hogy a megye vezetése össze akarja vonni a kórházait, feltételezték, a jobboldal privatizációt készít elő. Az elnök ezt délután határozottan cáfolta.

Várkonyi Katalin lett a szentesi kórház új főigazgatója. A megyei közgyűlés azt is eldöntötte tegnap, hogy az intézmény élére önkormányzati biztost nevez ki az adósság miatt. Az MSZP–SZDSZ frakció reggel tájékoztatón tiltakozott az ellen, hogy a megye vezetése össze akarja vonni a kórházait, feltételezték, a jobboldal privatizációt készít elő. Az elnök ezt délután határozottan cáfolta.

A megyei közgyűlés meghirdetett időpontja előtt negyed órával az MSZP–SZDSZ frakció tájékoztatót tartott, és kifogásolták, hogy az önkormányzat vezetése a makói, a deszki és a szentesi kórház összevonását tervezi. Kozma József frakcióvezető szerint ennek a lépésnek a célja a működőképes részlegek, intézmények privatizációjának előkészítése lehet, ami ellen ők tiltakoznak. Az ülésen aztán Magyar Anna elnök visszavonta a költségvetés-módosításnak azt a pontját, ami a közös intézményirányítás, feladatellátás feltételeinek a kidolgozásáról szólt volna, mondván, hogy mostanra kiderült, egyelőre nem aktuális ez a téma. Bár ily módon nem kellett szavazni róla, ez mégis csaknem egyórás vitát indukált. A két jobboldali frakció tagjai szerint a túloldalnak nincs erkölcsi alapja arra, hogy a megyevezetésen számon kérje, milyen eszközökkel próbálja megvédeni a kormány reformja nyomán lehetetlen helyzetbe került kórházait. A baloldaliak viszont azt kérték, a megoldást együtt próbálják megkeresni.

Május 2-án már munkába áll

Az új szentesi kórházigazgatónak hároméves vezetői gyakorlata van, a vásárhelyi Erzsébet-kórházban dolgozott a stratégiai osztály élén, és az irányított betegellátás szakértője. Erre a fideszes Baláspiri Csaba is emlékeztette a vita hevében az MSZP-s Simicz Józsefet, mondván: Várkonyi ugyanazt a pályát futotta be eddig, mint az új egészségügyi miniszter, csak épp Horváth Ágnesnek nincs vezetői tapasztalata. Várkonyi Katalin a döntés után lapunknak elmondta: május 2-án kezd a kórházban, megismerkedik új kollégáival, felméri a helyzetet. Azt is megtudhattuk, hogy makói kollégája, Baráth Lajos főigazgató a tanára az egyetemen. Katalin egy hét múlva tesz államvizsgát, és ezzel egészségügyi menedzser és orvos-gyógyszerész közgazdász végzettsége is lesz.

Később, a sajtótájékoztatón az elnök határozottan cáfolta, hogy privatizációban gondolkodnak. Martonosi György polgári frakcióvezető pedig azt mondta, azt érdemes lehet megvizsgálni, hogyan lehet gazdaságosabban működtetni együtt a három kórházat, hiszen például a beszerzéseket lehetne közösen is intézni, és most olyan állapotban van a megyei költségvetés – főleg, miután szembesült az előző évről áthúzódó 800 milliós kötelezettségvállalással –, hogy minden fillér megtakarítás számít.

A többség úgy döntött a szentesi kórházban lefolytatott soron kívüli belső ellenőri vizsgálat eredménye alapján, hogy önkormányzati biztost kell kinevezni az intézmény élére. Az adósság tovább nő, az év végére elérheti a 927 millió forintot, ez a költségvetés negyede. A döntés előrevetítette, hogy a főigazgató-jelöltek versenyében a többségnek – a polgári, illetve a KDNP–Nemzeti Fórum–Magosz névre átkeresztelt új frakciónak – nem a jelenlegi megbízott főigazgató, Fenyves Ernő a favoritja.

Az MSZP-s Szirbik Imre, szentesi polgármester azt kérte társaitól, vegyék figyelembe az elmúlt évek viharaiban helytállt kórházi dolgozók kívánságát – az aláírásgyűjtők Fenyves mellett érveltek –, ugyanakkor leszögezte: bármilyen döntés is szülessen, ő a kórház mellett áll ezután is. A fideszes Halmai László meg azt mondta, az elmúlt öt évben az előző megyevezetés hibás döntései miatt a politika tobzódott a szentesi kórházban. Így fordulhat elő, hogy a dolgozók aláírásokat gyűjtenek, miközben nekik az a dolguk, hogy gyógyítsanak. A szavazáskor először az első helyen javasolt dr. Várkonyi Katalinról döntöttek, és mivel ő megkapta a 23 támogató voksot, a 2 nem és a 12 tartózkodás mellett, a többi jelöltről – Fenyves Ernőről, Papp Zoltánról és Tóth Editről – így már nem kellett szavazni.