Teret neveznének el Rózsa Gáborról SzentesenFelvétel a kedvencekbe

Aláírásokat gyűjtenek a lokálpatrióták

Balázsi Irén
2007-04-19

A tavaly elhunyt Rózsa Gábor mérnök-muzeológusról teret szeretnének elnevezni Szentesen. A munkásságának tisztelői aláírásokat gyűjtenek, hogy az egyik műve, a Fridrich-fényirda melletti tér viselje a nevét.

A tavaly elhunyt Rózsa Gábor mérnök-muzeológusról teret szeretnének elnevezni Szentesen. A munkásságának tisztelői aláírásokat gyűjtenek, hogy az egyik műve, a Fridrich-fényirda melletti tér viselje a nevét. Rózsa Gábor özvegye, Vörös Gabriella egyetemi adjunktus, a szegedi Móra Ferenc Múzeum volt igazgatója meghatódott a kezdeményezésen.

A szentesi üzemmérnök, a lokálpatrióta Rickert Benedek karolta fel azt a lakossági kezdeményezést, hogy közterületet nevezzenek el a tavaly 62 éves korában elhunyt Rózsa Gábor mérnök-muzeológusról. Aláírásgyűjtési akciót is hirdetnek azért, hogy méltó emléket állítsanak annak az embernek, aki „gyüttmentként" sokat tett az ősi hagyatékok megőrzéséért. Nem kevés fáradozásába telt, amíg sikerült a pusztulástól megmentenie a Péter Pál Polgárházat és az országban is ritkaságnak számító napfénytetős műtermet, a Fridrich-fényirdát. Ez utóbbi múzeumi kiállítóhely falán tervezik elhelyezni az emléktáblát, az épület mögötti teret pedig Rózsa Gáborról szeretnék elnevezni. A kis téren egyébként nincsenek lakóépületek, így a családokat nem vernék költségekbe, hogy a névváltozás miatt átírassák személyi igazolványukat és egyéb irataikat.
November 23-án lesz tíz éve, hogy felavatták a Fridrich-fényirdát. Rózsa Gábor tisztelői erre az alkalomra tervezik a tér névadó ünnepségét. Móra József önkormányzati képviselő támogatja a civil kezdeményezést.

Lapunknak elmondta: nagyra becsüli a mérnök-muzeológus munkásságát. Úgy fogalmazott, hogy nélküle nem valósult volna meg az országos hírű Fridrich-fényirda, hazánk második legnagyobb fotótörténeti gyűjteménye. Móra József az aláírásgyűjtésről azt mondta, hogy az önkéntes akció nem a nyomásgyakorlás eszköze, hanem azt fejezi ki, hogy Rózsa Gábor munkásságának akarnak méltó emléket állítani a tisztelői. A lakossági kezdeményezésről a képviselő-testület dönt majd. Móra szerint a közterület elnevezésével kapcsolatos költségeket magára vállalhatná az önkormányzat.

Az ügyben megkérdeztük Rózsa Gábor özvegyét, Vörös Gabriellát is. A szegedi egyetem régészeti tanszékének adjunktusa, a szegedi Móra Ferenc Múzeum volt igazgatója elmondta: Rickert Benedek nagyon kedves volt, már tájékoztatta őt a szándékukról. Vörös Gabriella beszélt Rózsa Gábor gyermekeivel, és vele együtt mindegyik meghatódott és örült annak, hogy teret akarnak elnevezni róla. Az viszont rosszulesett Vörös Gabriellának, hogy éppen azt a két kiállítóhelyet – a Péter Pál Polgárházat és a Fridrich-fényirdát – zárták be, amelyeket Gáborral együtt hoztak létre. – Kevesebb lett ezzel Szentes – tette hozzá. Egyébként pedig úgy véli: nem a helybelieken múlott, hogy zárva vannak az emlékhelyek. Biztos abban, hogy a város kinyitja majd ezeket, ha lehetősége adódik rá.