Nem lett kapósabb a kórházigazgatói szék SzentesenFelvétel a kedvencekbe

Megint négyen pályáznak

Balázsi Irén
2007-04-17

Ismét négy pályázat érkezett a szentesi kórház főigazgatói állására. A megyei közgyűlés április 26-án tárgyal a jelöltekről.

Ismét négy pályázat érkezett a szentesi kórház főigazgatói állására. A megyei közgyűlés április 26-án tárgyal a jelöltekről. A szentesi önkormányzat szeretne részt venni a pályáztatás teljes folyamatában, a megyei közgyűlés egyik szentesi képviselője viszont úgy látja: a városnak nincs erkölcsi alapja, hogy véleményt nyilvánítson, ha már átadta a megyének az intézményt.

A megyei önkormányzat mint a szentesi Dr. Bugyi István Kórház fenntartója új pályázatot írt ki a főigazgatói állásra, miután a decemberi közgyűlésen a négy jelölt – Fenyves Ernő megbízott vezető, dr. Papp Zoltán sebész, érsebész főorvos, dr. Tóth Edit osztályvezető főorvos és dr. Várkonyi Katalin, a szegedi orvos- és gyógyszerésztudományi centrum szak- és továbbképzési csoportvezetője – közül senkit sem neveztek ki az intézmény élére. Fenyves Ernő azóta is megbízott főigazgatóként látja el feladatát. A pályázati felhívásban megjelölt határidőig, április 10-éig négy pályamunka érkezett. Ezekről a megyei közgyűlés április 26-i ülésén tárgyalnak.

Halmai másképp látja

Nem osztja Szirbik Imre véleményét a fideszes Halmai László, a megyei közgyűlés egyik szentesi képviselője. Meggyőződése: decemberben jól döntött a megyei önkormányzat, hogy a négy jelölt közül nem választott főigazgatót. – Azóta ugyanis tisztább lett a helyzet – utalt a képviselő az egészségügyben lezajlott történéseire. Halmai László szerint a városnak nincs erkölcsi alapja beleszólni a szentesi kórház ügyeibe, ha már azt a megyének adta működtetésre.

Kérdésünkre, miszerint beadta-e ismét a pályázatát, igennel válaszolt Fenyves Ernő. Úgy véli, hogy ha az eddig végzett egyéves tevékenysége megfelelő volt, azt akceptálják a döntéshozók. Fenyves mindenesetre hisz abban, hogy „a munkának van értéke". Dr. Papp Zoltán megkeresésünkre annyit mondott: nem nyilatkozik ez ügyben. A gyermekosztály vezetője, dr. Tóth Edit megint pályázott, mert úgy gondolja, a kiírásban megfogalmazott feltételeknek minden szempontból megfelel. Számításokat végzett arról, hogyan lehet az új kórházi struktúrát működőképessé alakítani. A szegedi egyetem csoportvezetője, dr. Várkonyi Katalin lapunknak elmondta: sokat gondolkodott, pályázzon-e megint a szentesi állásra. Végül beadta a pályamunkáját. Korábban szóba került főigazgató-jelöltként dr. Gyenes Ágota szentesi helyhatósági képviselő is, aki az orosházi kórházban a szemészeti osztály vezetője. A főorvosnő érdeklődésünkre azt nyilatkozta: nem adta be a pályázatát.

A Dr. Bugyi István Kórház a szentesi önkormányzat tulajdonában van jelenleg is, de a megye működteti. A város a decemberi döntéshozatal előtt szeretett volna véleményt nyilvánítani a főigazgató-aspiránsokról. Az erőfeszítések akkor nem vezettek eredményre. Szirbik Imre szocialista párti polgármester levelet írt a megyei közgyűlésnek, tudatta, hogy ismét részt kívánnak venni a pályáztatás folyamatában. Úgy véli: erre azért is tarthat igényt, mert sokat tett azért, hogy a szentesi kórház elnyerte a kiemelt státust.