Szentesi nap volt a pesti Bárka SzínházbanFelvétel a kedvencekbe

Szőke, Badár, Zsédenyi is színpadra lépett a diákok mellett

Blahó Gabriella
2007-04-16

Szombat este a szentesi gimnázium drámai tagozatáé volt a budapesti Bárka Színház: a fiatalok mellett fellépett többek között Szőke András és Badár Sándor, valamint Zsédenyi Adrienn, akiket, akárcsak Alföldi Róbertet, a szentesi iskola indította el a pályán.

Szombat este a szentesi gimnázium drámai tagozatáé volt a budapesti Bárka Színház: a fiatalok mellett fellépett többek közt Szőke András és Badár Sándor, valamint Zsédenyi Adrienn. Őket is a szentesi gimnázium indította el a pályán, ahogyan a Bárka igazgatóját, Alföldi Róbert színművészt, aki azt mondta, ez a meghívás nem tiszteletkör volt. Szerinte nincs még egy olyan iskola az országban, ahol ennyire nyitottan és szabad szellemben nevelnék a diákokat.

Bár a szentesi diákszínjátszók nem először szerepelnek budapesti teátrumban, fővárosi kőszínházat egy napra teljesen önállóan először kapott meg a tagozat. Alföldi Róbert színidirektor ötlete volt, hogy meghívja tanárait és a diákokat. A gimnázium növendéke volt a népszerű színész, aki saját bevallása szerint élete legszebb időszakának tekinti a Szentesen töltött éveket. Lapunknak azt mondta, fiatal szentesi gimnazistaként ugyanolyan intenzív színházi életet élt, mint most. Ezért a meghívás nem tiszteletkör: ma is úgy érzi, nagyon kevés olyan iskola van az országban, ahol ennyire nyitottan, gondtalanul és szabad szellemben nevelnék a diákokat. Arra a kérdésünkre, hogy vajon a drámais nap színházi esemény-e a Pesten, Alföldi Róbert úgy válaszolt: feltétlenül. A Bárka Színház igazgatójaként fontosnak tartja, hogy az általa vezetett teátrumban a színvonal magas legyen, ezért szervezte meg tavaly az első Bárka Fesztivált neves külföldi társulatoknak, és ezért szerepel a drámai tagozat a gimnáziumban megrendezett darabokkal. – Amire büszke az ember, azt mutassa meg a világnak – fogalmazott a direktor.

Alföldi meghívása találkozott a szentesiek elképzeléseivel, a diákok is szerettek volna a bejáratott fesztiválok és szentesi előadások után más közönségnek is játszani. A szombati budapesti előadáson tömve volt a színház, pótszékekre és pótpadokra volt szükség a vívóteremben és a pódiumteremben, ahol összesen négy kétórás produkcióval állt elő a tagozat. A pesti környezet kifejezetten jó tett a fiataloknak. Bácskai Miska bácsi megállapította, hogy a Momo című darab Szentesen még egy „morbid marhaságnak" tűnt, a Bárkára viszont összeszedte magát az évfolyam, és nagyszerű előadást adott. A tagozat alapítója Alföldi Róbertről mint volt növendékéről közben azt mondta: kiváló diák volt, ha mondanivalója akadt, mindig elmondta. Lajtai Kati, a Crystal énekesnője jobban izgult, mint a zenekari fellépések hétköznapjain, egykori tanárai hallgatták ugyanis. Az est folyamán mindenkit megerősített a taps, a profik megjegyezték, hogy ők is ebből élnek.

A Szentesről indult, ma már ismert művészeknek mindössze nyolc perc jutott a gálán: Szőke András és Badár Sándor a tőlük elvárható módon kicsit tovább beszéltek, de tényleg csak egy kicsit – a nézőtéren sokan sírtak a nevetéstől. Márkus Judit szegedi színésznő szerint a dráma feltör, akár a gejzír, Zsédenyi Adrienn énekesnő pedig azt mondta, a szentesiek, ha Pesten találkoznak, mindig összekacsintanak.

Első önálló fővárosi estjén a drámai tagozat kiválóan szerepelt. A Bárka Színház igazgatójának elegánsan elejtett félmondata a következő drámais napról nyilván minden dicséretnél jobban ösztönzi a diákszínjátszókat a színvonalas, élvezetes, jó játékra.