Az ÁNTSZ a vásárhelyi kórházat hibáztatjaFelvétel a kedvencekbe

Tovább gyűrűzik a betegbotrány

Bakos András
2007-04-12
Fórum

Az ÁNTSZ a vásárhelyi kórházat hibáztatja a mindszenti beteg haláláért, az Egészségbiztosítási Felügyelet elnöke büntetőjogi felelősséget emleget. A két szervezet azt állapította meg, hogy a kórházba behozott beteget nem látták el, vizsgálat nélkül küldték tovább Szentesre. Az Országos Szakmai Módszertani Központ és a tüdőgyógyász szakfelügyelő szerint viszont minden törvényesen zajlott le.

Az ÁNTSZ a vásárhelyi kórházat hibáztatja a mindszenti beteg haláláért, az Egészségbiztosítási Felügyelet elnöke büntetőjogi felelősséget emleget. A két szervezet azt állapította meg, hogy a kórházba behozott beteget nem látták el, vizsgálat nélkül küldték tovább Szentesre. A tájékoztatón egy telefonbeszélgetés hangfelvételét is bejátszották, e szerint az orvos mindezt főnöke utasítására tette. Az Országos Szakmai Módszertani Központ és a tüdőgyógyász szakfelügyelő szerint viszont volt vizsgálat, és Vásárhelyen minden törvényesen zajlott le.

Nyilvánosságra hozta az ÁNTSZ és az Egészségbiztosítási Felügyelet tegnap a mindszenti beteg halálának ügyében kezdett vizsgálat eddigi eredményeit. Falus Ferenc országos tiszti főorvos és Kovácsy Zsombor, a felügyelet elnöke előrebocsátotta, az eset tisztázása még folytatódik, de eddig nem találták felelősnek a mindszenti férfi haláláért a háziorvost, a szentesi kórházat és a mentőket. „A hódmezővásárhelyi kórház esetében vannak olyan tényezők, amelyek arra utalnak, hogy ott nem minden az ilyenkor elvárhatóknak megfelelően történt" – mondta Kovácsy Zsombor.

Lázár: az ellátórendszer káoszáért nem az orvos a felelős

Az elhangzottakra reagálva délután ötkor Lázár János vásárhelyi polgármester azt nyilatkozta, szintén az MTI-nek, hogy „az ÁNTSZ és az Egészségbiztosítási Felügyelet politikai megbízást teljesít, és nem szakmai véleményt fogalmaz meg a mindszenti beteg halálával kapcsolatban". Lázár rámutatott, a fővárosi sajtótájékoztató idején még folyt vizsgálat az ügyben Vásárhelyen. Lázár – a bejátszott hangfelvételre utalva – megdöbbentőnek tartja, hogy „ma Magyarországon egy orvosra akarják kenni annak a felelősségét, hogy az egészségügyi ellátórendszerben káosz működik". A polgármester idézte a jogszabályt, miszerint ha stabil a beteg állapota, az orvosnak tovább kell küldenie a területileg illetékes gyógyintézetbe, és az ügyeletes orvos "ennél se többet, se kevesebbet nem tett".

A tájékoztatón kiosztott és a Délmagyarországnak is elküldött anyag szerint a vásárhelyi kórháznak sürgősségi fogadóhelyet kell működtetnie, el kell látnia a sürgősséggel oda érkező beteget, ez pedig Vásárhelyen a két szervezet tudomása szerint nem történt meg. Falus Ferenc országos tiszti főorvos közölte, az eddigi adatok szerint a mentők 15 óra 32 perckor értek be a vásárhelyi kórház belgyógyászati osztályára, ahol a beteget nem fogadták, arra hivatkozva, hogy ellátása Szenteshez tartozik.

A mentők nyilvántartása szerint az orvos a beteg továbbszállításáról szóló dokumentumot nem töltötte ki. A mentőegység nem tudta elérni, hogy a beteget átvegyék tőlük a hódmezővásárhelyi kórházban, ahol „ránézéses diagnózisos vizsgálat alapján" úgy ítélték meg, hogy Hajdú Imre ki fogja bírni a szállítást Szentesig. A tájékoztatón bejátszottak egy hangfelvételt, amelyben a hódmezővásárhelyi kórház orvosa azt mondja, főnöke utasításba adta neki, hogy az új beutalási rend értelmében nem láthatja el azokat a betegeket, akik nem a körzetükbe tartoznak. Kovácsy azt mondta, ezután azt tisztázzák, büntetőjogi szempontból felelősségre vonható-e a történtekért valaki.

Lapunk tegnap birtokába került két, az ÁNTSZ álláspontjával ellentétes jegyzőkönyvnek is. Az elsőt 14 óra 50-kor zárták le Vásárhelyen, ezt Somfay Attila regionális tüdőgyógyász szakfelügyelő írta alá, Kallai Árpád főigazgató és Pálinkás Attila osztályvezető főorvos mellett. Ebben az szerepel, hogy az Erzsébet-kórházban „a rendelkezésre álló szentesi lelet, valamint az ügyeletes orvos által végzett fizikális vizsgálat alapján megállapítást nyert, hogy a beteg közvetlen életveszélyben nem volt, állapotát stabilnak, szállíthatónak véleményezték, és mivel a fekvőbeteg-ellátásra területileg illetékes osztály a Szentesi Belgyógyászati Osztály volt, ezért mentővel oda irányították". Az Országos Szakfelügyeleti Módszertani Központ jegyzőkönyvét tegnap délután negyed ötkor Kallai Árpád kórházigazgató mellett Pálinkás Attila osztályvezető főorvos és Erdélyi Zsuzsanna megyei szakfelügyelő főorvos zárta le, írta alá. Eszerint az ügyeletes orvos „a kórelőzményi adatok és a fizikális vizsgálat, a beteggel történt kommunikáció alapján" állapította meg azt, hogy az állapota stabil. Döntése pedig e jegyzőkönyv szerint „a jelenleg érvényben lévő sürgősségi és belgyógyászati fekvőbeteg-ellátásra vonatkozó területi ellátási kötelezettséget vette figyelembe."

A mentős és a vásárhelyi kórház orvosának telefonbeszélgetése

Az ÁNTSZ tegnapi tájékoztatóján bejátszott hangfelvételt a mentők központja rögzítette. A beszélgetés azután játszódott le, hogy a beteg a mentőben rosszul lett, majd meghalt. A mentős hívta fel a hódmezővásárhelyi kórház orvosát. Ezt a leírt részletet az Index közölte:

Mentős: (...) A lényeg az, hogy a beteg az exitált.

Orvos: Hát azt gondoltam, mert már azért szólnak itt ennyi telefonnal. Na most, nekem reggel a főnök kiadta utasításba, hogy...

Mentős: ...jó, hát egyértelmű...

Orvos: ...de nem írta le. Érti?

Mentős: Aha. Értem.

Orvos: Na most, akkor én nem vettem át, mert nekem ezt mondta, hogy még hozzá se nyúljak a beteghez, másrészt mindszenti, akihez meg még azért se szabad hozzányúlnom.

Mentős: Hát igen, csak itt egyetlenegy baj van, hogy igen közel Vásárhelyhez, és sürgősségi ellátás, meg itt van az országos tiszti főorvos által kiadott papír, ami mindenkire érvényes, hogy sürgősségi ellátást még az átalakulóban lévő intézeteknek az orvosai is kötelesek ellátni.

Orvos: De a beteg itt stabil volt. Ült, beszélt és lélegzett. Vérnyomást nem mértem, EKG-t nem húztam, ez így van, de az, hogy mikor válik instabillá, azt én nem tudom megmondani.

Mentős: Azt senki nem tudja.

Orvos: Na most, érti, akkor most a beteget beszállították ide valahogy Mindszentről is, ami gondolom fél óra volt. Addig is stabil volt, mert a mentőben semmit nem kapott. Ült, lélegzett, néztem rá, nem volt halálközelben. Ettől sokkal, nem is fekvővel hozták be. Nem azt mondom, hogy lépkedett. Ismert beteg, ismerem, párszor feküdt nálunk.

Mentős: Ühm. Értem.

Orvos: Hát most érti, én leszek most...

Mentős: Jó, hát a jövőbe senki nem lát...

Orvos: ...két évre börtönbe megyek. Úgy hogy nagyon jó, csak azt mondta, reggel ezt kértem a főnökömtől, hogy adja ezt írásba, mondja meg, hogy kit zavarhatok el, itt van az első beteg, akit nem veszek át, meghal a mentőben. Na most mit szól. Tehát most, érti?

Mentős: Világos, én tökéletesen értem.

Orvos: Tehát most ezt mondom, és akkor kinek......mert azt mondja, hogy a hatályos jogszabályt olvassam el. Elolvastuk reggel, és az van, hogy a beteg szállítható állapotban volt. Nem igényelt kezelést itt. Az, hogy tíz perc múlva, kapun túl meghal, ez sajnos benne van a pakliba.

Mentős: Ez világos.

Orvos: Na most érti és erre most bárki mondhat bármit, de ha jön egy jogász, és elkezdi ezt cincálni, akkor persze én vagyok az, aki nem ismertem föl, hogy ez halál előtt két lépéssel volt.

Mentős: Na most egy ezeréves COPD-s az bármikor meghalhat.

Orvos: Ezt mondom, másrészt most engedték el Szentes kórház, nem tudom honnan. Önkényesen otthonába távozott.

Mentős: Nagyon klassz.

Orvos: Na most érti. Akkor most én...

Mentős: Kedden reggel jön hozzánk a Kallai főigazgató és akkor helyre lesz téve, hogy kivel, ki, hova, mit, miért, M-el így hármasba ülünk le és akkor megold (a folytatást nem lehet érteni)

Orvos: De most mondja meg, érti? Most nekem ez a legszarabb. Most rám fogják húzni az egész vizes lepedőt úgy ahogy van. Szakorvos vagyok, felelős vagyok ezért az ügyért. Most itt mindenki majd mossa a kezét, hogy a mentő behozta, én láttam, én vagyok a hülye, hogy miért nem vettem át, mert ha meghalt két perc múlva. Pedig csak azt csinálom, amit nekem mondanak.

Mentős: Értem, igaza van.

Orvos: Másrészt a mentősök itt álltak körülbelül fél órát. Addig néztem a beteget. Még azt is mondtam, hogy őrizzük úgy, hogy ott állunk mellette és nézzük. Tehát, csak nem, tehát most érti, nem úgy csináltuk, hogy az ajtóba, itt álltak, mert közbe magukat hívták ötvenszer, mert hogy nem akartam átvenni, ezt mondom, hogy addig is a beteg úgy elvolt és ült."


Fórum

Gátlástalan orvosi ellátás

notebook
2007-04-12 22:45
Komáim!
Általánosítani, mely szerint az orvosok ilyenek vagy olyanok,azért az igazságtalanság. Vannak jó és lelkiismeretes orvosok is,akiket pont ezért néznek le kollégáik, szakmai előmenetelre nem tehetnek szert, ha tetszik, megtűrt emberek.Volt alkalmam ilyen EMBEREKKEL találkozni. Kiváló orvosok voltak, akiket állandóan megaláztak, félreállítottak a TÖBBIEK. Nehéz a farkasokkal együtt élni, úgy, hogy ne kelljen velük együtt üvölteni. Belegondoltatok abba, hogy büntetést kap a háziorvos azért ( levonják a fizetéséből) ha szűrővizsgálatra kérsz vérvételi beutalót??? Azért ez kemény.Sarokba van szorítva, nem?