A vásárhelyi kórházra mutogat a mentőszolgálat szóvivőjeFelvétel a kedvencekbe


2007-04-08

Az Országos Mentőszolgálat szóvivője a hódmezővásárhelyi kórházzal szembeni vizsgálatra biztatja az Egészségbiztosítási Felügyeletet a Szentes felé a mentőben elhunyt férfi ügyében. Úgy véli: a kórház esetkocsiban, orvossal kellett volna, hogy Szentesre küldje a beteget.

"Egy kórháznak képesnek kell lennie az életmentő ellátás nyújtására, függetlenül attól, hogy súlyponti-e vagy sem" - fogalmazott Győrfi Pál, az Országos Mentőszolgálat szóvivője. A szóvivő azt követően nyilatkozott, hogy pénteken egy mentőautóban elhunyt egy 67 éves mindszenti férfi, akit a hódmezővásárhelyi kórházba szállítottak, majd innen a kocsit továbbküldték a szentesi kórházba. A Szentes felé vezető úton azonban a férfinek megállt a szíve, és már nem sikerült újraéleszteni.

Győrfi Pál elmondta, az a helyszín, ahol a beteget felvették, Mindszent határában volt, s a hódmezővásárhelyi kórház ehhez öt-hat kilométerrel esett közelebb, mint a szentesi. Utalt ugyanakkor arra, hogy a mentősök döntését emellett befolyásolta az is, hogy a Szentes felé vezető út forgalmát egy baleset lassította.

A szóvivő szerint az Egészségbiztosítási Felügyeletnek meg kell vizsgálnia , hogy a hódmezővásárhelyi kórházban "orvosilag mit tettek a betegért". Emellett ki kell vizsgálni azt is, hogy vajon jó döntés volt-e a beteget ugyanazzal az orvos nélküli, mentőápolós kocsival továbbküldeni Szentesre vagy sem.

"Ha odaérkezik egy életveszélyben lévő beteg, akkor el kell tudniuk látni, legalább az életmentés szintjéig stabilizálni kell az állapotát, és utána felelősek azért is, hogy hogyan, mivel és hova küldik tovább a beteget" - hangoztatta. Arra hívta fel a figyelmet, hogy addigra már szabad volt az az esetkocsi, amelyet azért nem tudtak korábban a betegért Mindszentre küldeni, mert akkor egy baleseti mentést végeztek.

Győrfi Pál elmondta, amikor a hódmezővásárhelyi kórházból elindított, orvos nélküli mentőben a beteg rosszul lett, akkor éppen ezt az esetkocsit küldték utánuk, miután rádión segítséget kértek. Az orvos nélküli kocsi ekkor a Szentes felé vezető úton félreállt, hogy megvárja az esetkocsit, eközben persze a mentőápoló mindent megtett a beteg újraélesztéséért - számolt be a tragédia részleteiről a szóvivő.

Lázár János (Fidesz) hódmezővásárhelyi polgármester pénteken jelentette be, hogy az ügyészséghez fordul a 67 esztendős mindszenti férfi halála miatt. A politikus az önkormányzat nevében azt követelte, hogy állítsák vissza az április 1-je előtti ellátási rendet, mert álláspontja szerint a jelenlegi helyzet a környéken élők életét veszélyezteti.

Az egészségügyi tárca azt közölte: nem érti a Fidesz vádjait, ugyanakkor a konkrét eset kivizsgálására felkérte az Egészségbiztosítási Felügyeletet.

(Forrás: MTI)