Szegvár ügyvédet fogadFelvétel a kedvencekbe

A rengeteg pénzről rengeteget beszélnek a faluban

Blahó Gabriella
2007-04-07

Ha adják, ezután is elfogadja a szegvári önkormányzat az ötmilliárdos humanitárius támogatást a csatornázásra. A képviselő-testület azonban úgy döntött, a közvetítő céggel ezentúl ügyvéd útján tárgyalnak. A 16,3 milliós közvetítői díjat egyelőre nem kérik vissza.

Mint arról lapunkban korábban többször írtunk, mesés összeget, ötmilliárd forintot ígért Szegvárnak egy budapesti közvetítő cég „humanitárius támogatásként" a csatornázásra. A közvetítőnek az önkormányzat az előző ciklusban ki is fizetett 16,3 millió forintot. A Roba-Millenium Kft. vezetői azt ígérték, 2006 őszén megérkezik a támogatás. Szegváron sokan ma is reménykednek abban, hogy a rendkívüli ajándék segítségével kiépülhet a teljes csatornahálózat. A képviselő-testület a minap zárt ülésen egyhangúlag úgy döntött: hogy türelmet szavaz, de ezentúl ügyvéd útján kell tárgyalni a budapesti közvetítő céggel.

Ősszel, a helyhatósági választások előtt néhány nappal fax érkezett a polgármesteri hivatalba a Roba-Millennium Kft.-től, ebben azt közölték, hogy a község pályázatát elfogadták a Straeter Nederland nevű holland cégnél. Gémes László polgármester szerint ezt az üzenetet nem lehet hivatalos közlésnek tekinteni. A község vezetője azt mondta lapunknak, a tisztánlátás kedvéért jogi útra terelik az ügyet, és ügyvéd útján tárgyalnak a céggel.

Megpróbáltuk

Megpróbáltuk telefonon elérni Krupa Mariannt, a Roba-Millenium Kft. vezetőjét. A cég budapesti vezetékes számán rendszerint felveszi valaki a készüléket, de minden alkalommal azt közli, a vezető nem tud telefonhoz jönni, mert tárgyal. Megpróbáltuk a mobiltelefonján is elérni, azt azonban nem ő vette fel. Az ismeretlen nő nem mutatkozott be, csak annyit mondott, ő nem Krupa Mariann, de a nevezettet sajnos nem tudja adni – természetesen azért, mert tárgyal.  
Szegvárnak nagy segítség lenne az ajándékpénz. A helybeli postáskisasszonyok egyike, Katalin azt mondta, azok közé tartozik, akik inkább várják a támogatást, még nem mondott le róla. Kolléganője, Gránicz Pálné óvatosan fogalmazott. Az asszony szerint „ez az ügy még nem lefutott dolog, bármi lehet belőle".

A piactéri Piros Ászban időző férfiak viszont kereken fogalmaztak. Rácz János, a helyi ivóvízhálózat gépésze azt mondta: „Ez az egész mese habbal." Szerinte elhinni azt, hogy csak azért adnak Szegvárnak rengeteg pénzt, mert szép falu, nagyfokú naivitás. A férfi – aki egyébként a helyi Fidesz-csoport alelnöke – leszögezte, hogy a mai profitorientált világban ilyen nem lehetséges, „biztos, hogy van mögötte valami susmus". Rácz János azt mondta, ha a közvetítő cég előre kéri a díjat, és azt mondja, ha nem sikerül, visszafizeti a díj nyolcvan százalékát, vagyis mindenképpen megmarad nála húsz, akkor az már a világ legnagyobb üzlete. Meg lehet csinálni akár huszonhárom önkormányzattal. Cimborája, Szilágyi Imre pedig úgy vélte, van ebben az üzletben van egy csavar, mert valószínűleg jogilag támadhatatlan. Az italmérés közönsége bólogatott a két férfi nyilatkozatán. Azt mondták, szívesen elmennek árkot ásni, ha Szegváron tényleg lesz csatornázás.