Elküldik a hétszáz kórházi dolgozó felét VásárhelyenFelvétel a kedvencekbe

Az ágyszámcsökkentés következményei

Korom András
2007-04-05

Már összepakolták a vásárhelyi Erzsébet-kórházban a megszüntetett három fekvőbeteg-osztályt. A radikális ágyszámcsökkentés miatt a hétszáz kórházi dolgozóból háromszázötvennek szűnik meg az állása a következő hetekben. Először a kiszolgálószemélyzetnek és a szerződéses munkaviszonyban állóknak mondanak fel.

Dolgozóinak felét, azaz háromszázötven embert kell elbocsátania a vásárhelyi Erzsébet-kórháznak, az ágyszámcsökkentés legnagyobb vesztesének. A kórház eddigi 315 aktív ágyából az egészségügyi miniszter döntése szerint – melyet a város a bíróságon támadott meg – csupán 116 maradt. Teljes egészében megszüntették a fül-orr-gégészeti, a bőrgyógyászati és a szemészeti fekvőbeteg-osztályokat.

Lázár János polgármester elmondta: a következő hetekben derül majd ki, hogy milyen finanszírozásban részesül a városi kórház, az átmeneti időszakban a tulajdonos önkormányzat igyekszik segíteni az intézményen.

– Nem szeretnénk orvosokat, ápolónőket elbocsátani, számukra a járóbeteg-ellátásban, a megmaradó fekvőbeteg-ellátásban, illetve, ha lehetőséget kapunk rá, akkor a szakrendelésekben és az egynapos sebészet keretében kívánunk munkát biztosítani – mondta Lázár János. A polgármester hozzátette: a következő hetekben bocsátják el a kórház bérelszámolóit, műszaki személyzetét, sofőrjeit. Először a csak szerződéssel foglalkoztatott, vagy kinevezés nélkül alkalmazott munkatársaktól válnak meg.

Szentesi és szegedi ellátás

Az Országos Egészségbiztosítási Pénztár adatai szerint a fül-orr-gégészeti fekvőbeteg-ellátást ezentúl a szentesi kórházban, a szemészeti és a bőrgyógyászati fekvőbeteg-ellátást pedig a szegedi klinikai központban vehetik igénybe a vásárhelyiek és a Vásárhely környékiek.

Kallai Árpád, a kórház főigazgatója már korábban megkapta a vásárhelyi közgyűléstől a felhatalmazást arra, hogy a kórházat az új helyzethez alakítsa. A főigazgató hangsúlyozta: csak a legvégső esetben kívánnak orvosokat és ápolókat elbocsátani, s közülük is mérlegelik az egyéni családi helyzetet, tehát tekintettel lesznek a több gyermeket nevelőkre. A főigazgató felhívta a figyelmet arra is, hogy minden olyan intézkedést megtesznek, amely csökkenti az intézmény működési költségeit, viszont nem jelent visszafordíthatatlan folyamatot az egészségügyi intézmény számára. Bíznak ugyanis abban, hogy a Fővárosi Bíróság megváltoztatja vagy megsemmisíti a miniszteri döntést.

– A tisztiorvosi szolgálat által kiadott új működési engedélyünkben már nem szerepel a fül-orr-gégészeti, a bőrgyógyászati és a szemészeti fekvőbeteg-ellátás, ám ezekre ismét megkértük az engedélyeket. Ha megkapjuk, szeretnénk ismét működtetni ezeket az osztályokat, attól függetlenül, hogy finanszírozza-e működésüket az Országos Egészségbiztosítási Pénztár vagy sem. Az még nem dőlt el, hogy ezt a számlát majd ki fizeti, a város vagy a térítési díjszabályzat szerint maguk a betegek – mondta a főigazgató. Kallai Árpád hozzáfűzte: a három osztály megszüntetése nem azt jelenti, hogy az eddig ott dolgozókat automatikusan elbocsátanák. Az orvosoknak pedig valószínűleg továbbra is lesz munkájuk, hiszen a megmaradt osztályokon is ki kell állítani az ügyeleti létszámot. Az uniós munkaügyi normák szerint pedig – mutatott rá Kallai – egy osztályhoz hét orvosra van szükség.