Fenyves Ernőt akarják főigazgatónak SzentesenFelvétel a kedvencekbe

Pár nap alatt több száz aláírás gyűlt össze a kórházban

Balázsi Irén
2007-04-05

Eddig több száz aláírás gyűlt össze a szentesi kórház-rendelőintézetben, ahol az akció résztvevői ragaszkodnak Fenyves Ernő megbízott főigazgató kinevezéséhez. A megyei közgyűlés meghirdette az állást, amelyre április 10-éig lehet pályázni. Dr. Papp Zoltán sebész főorvos szerint sokan féltik az állásukat , és azért írták alá az íveket. Az akció kezdeményezője, dr. Jaksa Erzsébet belgyógyász főorvos állította: ki-ki eldönthette, csatlakozik-e az akcióhoz.

A szentesi kórházat működtető megyei önkormányzat már kiírta az újabb pályázatot az egészségügyi intézmény főigazgatói állására. Megírtuk: az előző pályáztatás eredménytelen volt annak ellenére, hogy négyen jelentkeztek a posztra: a jelenlegi megbízott főigazgató, Fenyves Ernő, dr. Papp Zoltán sebész főorvos, dr. Tóth Edit, a gyermekosztály vezetője és a szegedi egyetem orvos- és gyógyszerészképzési központjának vezetője, dr. Várkonyi Katalin.

A szentesi kórházban és a rendelőintézetben dr. Jaksa Erzsébet belgyógyász főorvos kezdeményezésére aláírásgyűjtési akció kezdődött, amelyhez pár nap alatt eddig több százan csatlakoztak a mintegy hétszáz dolgozó közül. Az akció résztvevői azt akarják, hogy Fenyves Ernő legyen az intézmény főigazgatója. A szakrendelőben 37 éve dolgozik a főorvosnő, aki szerint a főigazgató második alkalommal próbálja rendezni az intézmény kilátástalan, nehéz helyzetét. – Emberileg megértő, segítőkész és nyugodt munkahelyi légkört biztosít – jellemezte Fenyvest.

Szerinte nem azért fáradozott Fenyves a szentesi önkormányzat vezetőivel és az egészségügyi dolgozókkal, hogy most tálcán kínálják fel a kiemelt státusú kórházat egy másik pályázónak, aki esetleg sok szép dolgot leír a pályamunkájában. A főorvosnő azt gondolja, hogy a nagy múltú és jó hírnevű intézet dolgozóinak joguk van annak a személynek az irányítása alatt dolgozni, aki már bizonyított.

Ezért írta alá az ívet dr. Kovács Aranka, a kórház belgyógyászati osztályának a vezetője is. Szerinte Fenyves már korábban, önkormányzati biztosként sok ember bizalmát megnyerte. Szerinte érti a dolgát, emberséges és demokratikus szellemű vezető. Volt rá eset, hogy engedett eredeti elgondolásából, miután mások véleményét meghallgatta. A főorvosnő örülne, ha őt választaná meg a megyei közgyűlés főigazgatónak, aki nem szakítja két táborra a kórházi dolgozókat. – Megosztják ők magukat – tette hozzá Kovács Aranka.

– Sokan aláírták az ívet, mert féltik az állásukat – mondta dr. Papp Zoltán sebész, érsebész főorvos. Szerinte nem etikus, ha egy munkahelyen aláírásokat kérnek a dolgozóktól. Úgy van vele: amennyiben valaki kíváncsi, hogyan vélekednek róla, akkor titkos szavazással kérjen véleményt. A döntést egyébként is a megyei közgyűlés hozza meg, amely szerinte kellő bölcsességgel és szakértelemmel rendelkezik.

Megkérdeztünk több kórházi dolgozót, akik nem írták alá az ívet. Ám azt mondták, hogy egy korábbi főigazgatói körlevél alapján nem nyilatkozhatnak. Jaksa cáfolta, hogy a dolgozók kényszer hatására írták alá az ívet. Hozzátette: ki-ki eldönthette, hogy csatlakozik-e az akcióhoz.

A megyei önkormányzat sajtófőnöke, Péter Árpád érdeklődésünkre arról tájékoztatott tegnap: eddig egyetlen pályázat sem érkezett a szentesi kórház főigazgatói állására. A pályamunkák benyújtási határideje április 10-e.