Kétmilliót követel a szentesi sportkönyvért Bodrits IstvánFelvétel a kedvencekbe

Bíróságon keresi igazát a könyvtáros

Balázsi Irén
2007-04-04

Pert indított a szentesi városszépítő egyesület ellen Bodrits István. A könyvtáros a Nagy szentesi sportkönyv szerkesztőjeként méltánytalannak tartja a díjazását, és kétmillió forintot követel. Ezzel egyetért Péter László nyugalmazott egyetemi tanár is. A civil szervezet elnöke, Makra Zoltán annyit közölt lapunkkal: Bodrits dolga, hogy pert indított.

– Ha a húsz mázsa papírt kifizették, akkor a szellemi teljesítményt is honorálni kell – mondta Bodrits István szentesi könyvtáros, lexikográfus, aki a szerkesztője, egyik tördelője és szerzője is volt a tavaly decemberben megjelent Nagy szentesi sportkönyvnek. Az igényes kivitelű, 414 oldalas kötetet a helyi városszépítő egyesület, a könyvtár kht. és az önkormányzat adta ki 1200 példányban. Bodrits most pert indított a szentesi bíróságon, mert méltánytalannak tartja, hogy 200 ezer forintot kapott a városszépítő egyesülettől a munkájáért. A könyv költségvetését ő állította össze, de akkor még nem lehetett látni, hogy mekkora anyag gyűlik össze. Ezért nem tüntetett fel szerkesztői díjat a tervezetben. A 200 ezer forintról szóló szerződést menet közben ugyan aláírta, mert megígérte neki a civil szervezet elnöke, Makra Zoltán, hogy módosítják majd a megállapodást. Bodrits azt állítja: a könyv kiadása során csak az anyagköltséggel számoltak, a szellemi teljesítményt nem vették figyelembe. – A vonatkozó törvény szerint a szerződést egy éven belül meg lehet támadni aránytalanság címén – tette hozzá.

Megegyezés kérdése

Szerkesztői díj címén Bodrits István 20 ezer forinttal kalkulált ívenként, míg a tördelésért oldalanként ezer forintot számolt. Elmondása szerint Bodrits a könyv egyharmadát írta, ezért is járna neki szerinte szerzői ívenként 35 ezer forint. Az árak azonban sok mindentől függenek a feladat bonyolultsága és a piaci viszonyok alapján. A vásárhelyi Norma Nyomdász Kft. ügyvezetője, Rostás Pál lapunknak azt mondta: a tördelés szokványos ára oldalanként lehet ezer forint, a szerkesztői díj nyolcezertől 16 ezer forintig terjed ívenként.

– Az anyaggyűjtést a munkahelyemen, a könyvtárban végeztem, mert a helytörténeti kutatás munkaköri kötelességem – mondta Bodrits. Az alkotói feladatoknak azonban otthon tett eleget, a szabadsága alatt éjjel-nappal dolgozott, veszélyeztetve az amúgy is megromlott egészségét. A sportkönyvben nyújtott teljesítményéért kétmillió forint körüli összeget követel, ezért indított pert a városi bíróságon. Azt is reméli ettől, hogy a szellemi érték is a helyére kerül. Egyébiránt pedig Hemingwayjel azt vallja Bodrits István: csak tisztességes eszközökkel szabad győzni, és emelt fővel veszíteni. Egyetért a szentesi könyvtárossal a szegedi Péter László nyugalmazott egyetemi tanár.

– A könyvet Bodrits István az elvárható legjobb színvonalon, nagy hozzáértéssel és fáradsággal írta és szerkesztette meg; vállalt feladatának tehát magas színvonalon eleget tett. Munkájáért méltó díjazást érdemel – nyilatkozta Péter László. Arra alapozta mindezt, hogy 1997-ben Bodrits a polgármesteri hivatallal kötött szerződést, amely a Szentes alkotóművészei című könyv írásáért ívenként 28 ezer forintot, szerkesztésért ugyancsak ívenként 17 ezer forintot ajánlott meg. Az egyetemi tanár figyelembe vette a tíz év óta bekövetkezett pénzromlást, és ezért is ítélte jogosnak azt az összeget, amelyet Bodrits számolt ki az elvégzett munkájáért.

A városszépítő egyesület elnöke, Makra Zoltán korábban azt mondta lapunknak, hogy a kötet szerzői kezdettől lokálpatriótaként vállalták a feladatot, vagyis nem üzleti alapon végezték a munkát. Megkérdeztük tegnap az elnöktől, mit szól ahhoz, hogy Bodrits István beperelte a civil szervezetet. A külföldön tartózkodó elnök annyit közölt: „Az ő dolga, megyünk a bíróságra."