Teret neveznek el Lőrincz Márton birkózóbajnokról SzentesenFelvétel a kedvencekbe

Hetvenéves az olimpiai tölgy

Balázsi Irén
2007-03-28

Tér viseli majd a nevét Lőrincz Márton birkózó olimpiai bajnoknak a szentesi Petőfi Sándor Általános Iskola előtti közterületen, ha a képviselő-testület pénteki ülésén elfogadja az erről szóló előterjesztést.

Tér viseli majd a nevét Lőrincz Márton birkózó olimpiai bajnoknak a szentesi Petőfi Sándor Általános Iskola előtti közterületen, ha a képviselő-testület pénteki ülésén elfogadja az erről szóló előterjesztést. A Kurca-parti település a korondi születésű sportolót fiává fogadta, aki ezt a gesztust azzal viszonozta, hogy az 1936-os berlini olimpián kapott tölgyfacsemetét a városnak ajándékozta. A fát 70 évvel ezelőtt ültették el az oktatási intézmény előtt.

A Petőfi Sándor Általános Iskola tantestülete és a városszépítő egyesület a szentesiek körében végzett közvélemény-kutatás eredményét tudatta még februárban Szirbik Imre polgármesterrel. A civil akció szervezői azzal hozakodtak elő, hogy az iskola előtti közterületet Lőrincz Mártonról nevezzék el. A Korondon született birkózó az 1936-os berlini olimpián légsúlyban lett bajnok, s az érem mellé kapott egy tölgyfacsemetét is emlékbe. Ezt a fát ültették el 1937. március 29-én Szentesen, az akkori polgári leányiskola, későbbi nevén Petőfi-iskola elé. Azóta terebélyes fa lett a csemetéből, és – mint a Szirbiknek írt levélben fogalmaznak – hirdeti a városban a sport és az olimpia eszméjét.

A korabeli dokumentumokból kiderül, hogy a faültetésnek voltak előzményei. Lőrincz Márton így nyilvánult meg, amikor a szentesieknek ajánlotta fel a Berlinből hozott növényt: „Hirdesse ez a tölgyfa Szentes város iránti szeretetemet és legfőképpen azt, hogy bár az ország sok városa megtisztelt ünneplésével, szívemhez mégis ez a nemes város férkőzött legközelebb, amikor fiának fogadott."

A képviselő-testület pénteki ülésén tárgyalja a közterület elnevezéséről szóló előterjesztést, amely szerint Lőrincz Márton tér legyen a Petőfi Sándor Általános Iskola előtti park, amelynek dísze a hetvenéves tölgy. A helyi levéltár igazgatója, Labádi Lajos is pártolja, hogy a korondi születésű bajnokról nevezzék el a Vásárhelyi út, Petőfi és Szent Imre herceg utca által határolt kis teret. A források ugyanis arról is tanúskodnak, hogy Lőrincz Márton második szülővárosának tekintette Szentest, miután az fiává fogadta.

Az 1969-ben elhunyt sportoló nevének megörökítésével a szép kapcsolat emléke fennmaradhatna a következő évtizedekben is, sőt a tölgyfa majdani elpusztulása után is. A levéltár-igazgató szerint belátható időn belül szobrot kellene állítani a névadó emlékének adózva a róla elnevezett téren. Mellette szól az is, hogy eredetileg az iskola előtt állt a ligeti Kubikos-szobor, s a földmunkás monumentális alakja jelképesen fogadta akkoriban a Hódmezővásárhelyről Szentesre érkezőket. Szombaton délelőtt 10 órától ünnepséget rendeznek a Petőfi-iskola előtt.