Románia: könnyű vegyesvállalatot alapítaniFelvétel a kedvencekbe


2007-03-26

A magyar–román vegyesvállalatok létrehozásáról Romániában címmel szakmai napot és konzultációt rendezett Szentesen a Csongrád Megyei Agrár Információs, Szolgáltató és Oktatásszervező Kht.

A magyar és a román gazdák együttműködésének lehetőségeiről, a romániai cégalapításról, a jogi és pénzügyi kötelezettségekről, lehetőségekről tartott tájékoztatást a termelőknek a Csongrád Megyei Agrár Kht. Szentesen. Egy 2006-ban elkezdődött projekt és együttműködés keretében – a partner a Bánsági Magyar Gazdák Szövetsége – abban nyújtanak segítséget az érdeklődőknek, hogyan lehetne az eddigi kapcsolatokat még szorosabbá fűzni.

A projektet képviselő Kormányos Sándor azt mondta el Szentesen, hogy nagyon egyszerű a vegyesvállalatok alapítása Romániában: egyablakos rendszerben, közjegyző jelenlétében, minimális pénzösszeg kifizetése után, szinte napok alatt el lehet intézni a formaságokat. A vegyesvállalat előnye, hogy ebben a formában könnyebb eladni a magyar zöldséget, gyümölcsöt, gabonát, amely termékek iránt óriási a kereslet Romániában.
A Csongrád Megyei Agrár Kht. segít a partnerek megtalálásában.
A Romániai Magyar Gazdák és Vállalkozók Egyesületének tapasztalatairól is hallhattak az érdeklődők Kiss Károly elnök beszámolója alapján. Az Agrár Kht. Temesváron, június 13–16. között Csongrád megyei gazdák termékeit mutatja be a TIMAGRALIM elnevezésű kiállításon. Az édeklődőket a lehetőségekről az Agrár kht.-nál tájékoztatják Szegeden.