Lapistóra hozzák a fúrótornyokatFelvétel a kedvencekbe

Földgázt keresnek a szentesi határban

Balázsi Irén
2007-03-26

Még az idén megkezdi a fúrást a kanadai székhelyű TXM Ltd. a szentesi határban. Lapistón csak a terület előkészítésére százmillió forintot költött a multinacionális cég.

A makói térségben kiderül nyárig, hogy a nem hagyományos technológiával ki tudja-e termelni gazdaságosan a földgázt a Kanadában bejegyzett TXM Ltd. A cég ügyvezető igazgatója, Szabó György elmondta: az Egyesült Államokban ezzel a módszerrel 2001-ben indult meg a termelés. A dél-alföldi térségben két éve dolgoznak intenzíven, hogy hasznosítsák a 4-6 ezer méter mélyen lévő kincset. A Makó-ároknak nevezett energiamező az előzetes kutatások szerint Szentes külső településrészéig, Lapistóig terjed. Mint arról beszámoltunk lapunkban: a város határában még tavaly nyáron készítették elő a terepet a TXM megbízásából a szakemberek. Az igazgató szerint nagy dolognak számít, hogy a terület kisajátítása során nem volt pereskedés a tulajdonosokkal. Az előkészítő munkálatokra eddig százmillió forintot költött a társaságuk.

Lapunk érdeklődésére arról tájékoztatott Szabó György, hogy még az idén elkezdik a fúrást Lapistón, ahol előreláthatólag 5 ezer méter mélyre jutnak le. Hozzátette: ha ilyen nagy költségbe verték magukat, ezt nem hagyják veszni. Egyetlen kútnak a lemélyítése egyébként 50-120 napot vesz igénybe. Terepjáróra szerelt számítógépközponttal mérik majd a felszín süllyedését, és regisztrálják a föld mélyében a mozgást. Az igazgató állítása szerint úgy dolgoznak, hogy a környéken lévő lakóépületekben semmilyen kár nem keletkezik.

A kutatások során feltérképezték a geotermikus energiamezőt is. Az erről készült dokumentációt Szabó György felajánlotta a szentesi önkormányzatnak. Szirbik Imre polgármester érdeklődésünkre azt mondta a gesztusról, hogy az adatbázis megkönnyíti a termálvíz felhasználásával kapcsolatos későbbi döntéseket.