Mozgalom a baj megelőzésére SzentesenFelvétel a kedvencekbe

Odafigyelnek egymásra a szomszédok

Balázsi Irén
2007-03-24

Mozgalmat szervez a szentesi aljegyző, Csányiné dr. Bakró-Nagy Vera a Szomszédok egymásért szlogen jegyében. Ibolyáné Tóth Mária közös képviselő fontosnak tartja a kezdeményezést, aminek eredményeként megelőzhetik a bajt.

A szentesi aljegyző, Csányiné dr. Bakró-Nagy Vera ötletére 15-20 társasház képviselője volt vevő. Ha a lakóközösségük többsége támogatja őket, akkor csatlakoznak a Szomszédok egymásért elnevezésű mozgalomhoz. Már elkészült az emblémájuk is, amelyet kiraknak majd a házak kapujára. Ez eleve elrettentheti a hívatlan látogatókat. Lényeges továbbá, hogy egymásra is odafigyelnek az emberek. Így nem történhet meg a közelmúltbeli szegedi eset, hogy egy kislány halott anyukájával egy ágyban töltötte az éjszakákat. A házban lakók közül ott senkinek sem tűnt fel, hogy baj van.

Az aljegyző egyébként abból indult ki, hogy az emberek többsége napközben nem tartózkodik otthon. Ám mindenki szomszédságában van gyesen lévő anyuka, nyugdíjas, esetleg munkanélküli lakótárs, aki szívesen vállalná, hogy odafigyel a rászorulókra. Ha pedig valamilyen rendellenességet tapasztal, akkor értesíti a mentőket, a polgárőröket, a tűzoltókat vagy a rendőrséget. Bakró-Nagy Vera szerint a szomszédoknak nem feltétlenül az a feladatuk, hogy betörőt fogjanak el, illetve orvosi segítséget nyújtsanak a beteg embertársuknak, hanem az lenne a dolguk: értesítsék az illetékes szakembert, aki intézkedni tud.

Megszűnt a sírás

Régebben náluk is megtörtént, hogy a folyosón egy kislány sírdogált, mert hiába csöngetett, nem engedték be a lakásba. A lakótársak gyorsan kiderítették: a szülő elment a gyermekéért az iskolába, de elkerülték egymást. A közös képviselő támogatja a mozgalom kiterjesztését a magánházas városrészekre is, ahol sok idős ember él egyedül.

Az aljegyző azt szeretné, hogy a társasházak kapuját mindig zárják be a lakók, de ha mégis feltűnne odabent egy idegen, kérdezzék meg tőle, kit keres. Előfordulhat olyan eset is, hogy valaki a szomszéd autója körül matat. Érdemes ilyenkor megkeresni a kocsi tulajdonosát a kérdéssel, kölcsönadta-e a járművét. – Mindez nem jelenti azt, hogy beleszólok a másik életébe – mondta az aljegyző, hozzátéve: ha két napja nem láttuk a szomszédot, csöngessünk már rá.

A Kossuth utca 14. számú társasház közös képviselője Ibolyáné Tóth Mária, aki örül a kezdeményezésnek. Már érdeklődött jó néhány családnál, s mindegyik támogatta, hogy csatlakozzanak a Szomszédok egymásért nevű mozgalomhoz. A 64 lakásos épület lakóitól eddig sem volt idegen a figyelmesség. A közös képviselő azt mesélte: ha a folyosóra néző konyhaablaka előtt elhaladt egy számára ismeretlen, ő megfigyelte, mi járatban van ott. A házukban az is bevált gyakorlat, hogy ha valaki pár napra elutazik, megkéri a szomszédot, nézzen már rá a lakására.

Akad, aki még a kulcsot is odaadja, hogy amíg távol van, locsolják a virágait vagy ürítsék ki a levélszekrényét. Az idősebb lakókhoz pedig becsöngetnek, hozzanak-e nekik valamit az üzletből. – Úgy kell a segítségre szoruló emberekre figyelni, hogy azt szeretetteljes érdeklődésnek vegyék, ne tolakodásnak – javasolta Ibolyáné Tóth Mária.