Nagy forgalom a szentesi polgármester irodájábanFelvétel a kedvencekbe

A fogadóóra napján nem nézi az óráját

Balázsi Irén
2007-03-23

A szülővárosába visszaköltöző birkózóedző munkát, a munkanélküli fizetési haladékot, a baromfitartásból élő gazdálkodó méltányos elbírálást kért ügyében Szirbik Imre szentesi polgármestertől. Szirbik nem nézte az óráját, mindenkit végighallgatott – de nem mondhatni, hogy fűt-fát ígért.

Az első ügyfél tegnap reggel fél 8-kor kereste fel Szirbik Imre polgármestert, pedig a fogadónapját 9 órára hirdette, délelőtt 11-ig. De még utána sem küldött el senkit, maga nyitott ajtót mindenkinek. Megjelentek nála több mint húszan, ám közülük csak néhányan kérték, hogy négyszemközt beszéljenek vele. Senkibe sem fojtotta bele a szót, mindenki annyi időt töltött nála, amennyi mondanivalója volt.

Strehling András edző munkát kért, szeretné feléleszteni a birkózósportot Szentesen. Jelenleg a fővárosban dolgozik, ám idehaza szándékozik elhelyezkedni, hogy a fiatalokkal megkedveltesse a településen egykoron hagyományokkal bíró sportágat. – Ha a munkaügyi központban nem tudnak ajánlani állást, én sem segíthetek – mondta neki Szirbik, aki nem hitegette Andrást.

Nagyobb szerencséje volt a hajléktalanszálló lakójának, Farkas Bálintnénak. A fiatalasszony három műtét után nem talál munkahelyet, leszázalékolták, nincsen pénze ennivalóra.

Farkas Bálintné a szüleit nem ismeri, gyermekotthonban nevelkedett. Elmondása szerint tízezer forinttal elmaradt a térítési díjjal a szociális intézményben, ezért kért haladékot a polgármestertől. Azt a tanácsot kapta az asszony, hogy menjen a szociálpolitikai osztály vezetőjéhez, ő segíthet neki.

A legtöbben akkor jönnek ide, ha ez jelenti számukra az utolsó mentsvárat. Szirbik meggyőződése szerint sok esetben nem is a panaszos hibája, hogy lehetetlen helyzetbe került. Nem tagadja a polgármester: megviseli olykor a tehetetlenség, mert nem tud segíteni. A legjobban az rázza meg, ha az esetek hátterében gyerekek vannak.

A hékédi városrészben lakó Nyéki Szilveszternek most az a legnagyobb gondja, hogy az állattartási rendelet veszélyezteti a családja megélhetését. – A fájdalmamat nem lehet levélben leírni – magyarázta, hogy miért ment a fogadóórára. Ötezer pulykát tart a férfi, akit ezért feljelentettek számára ismeretlen személyek. Elmondása szerint a hivatal embereit már többször látta a pulykatelepen, mint a saját édesanyját. De Szirbik Imrét a tények érdeklik, ő nem lélekgyógyász, legalábbis ezt állította magáról. Azt ellenben megígérte a panaszosnak, hogy utánanéz az ügyének, és írásban válaszol egy héten belül.

Régi ismerősként fogadja a polgármester Virágos Kiss Sándort , aki korábban arról érdeklődött tőle, mi lesz a tehervagonokkal, amelyeket a MÁV selejtezni fog. Kiderült: a vasúttársaság árverésen értékesíti majd azokat. A férfi szerint jók lennének lakókocsiknak, ahol a bajba került emberek átmenetileg meghúzhatnák magukat. Szirbik ellenben úgy van vele: inkább terménytárolónak valók. – Valami vigasztalót tud-e mondani, hogy mikor lesz villany a tanyán? – kérdezte Virágos Kiss Sándor. Kiderült, hogy 14 tanya villamosítása van folyamatban, de az ügyfélé nincs közöttük. Ám 2010-ig 50 külterületi épülethez tervezi kiépíttetni a villanyvezetéket az önkormányzat.