Szentesen is együtt mulatunkFelvétel a kedvencekbe

Minden jegy elkelt a harmadik elődöntőre


2007-03-22

Továbbra is nagy az érdeklődés a lapunk által szervezett lakodalmas zenekarok fesztiválja és versenye iránt. A pénteki szentesi és az elődöntő-sorozatot záró makói fordulóra is napokkal korábban elkelt minden jegy. A sikeres szegedi és a vásárhelyi elődöntő után holnap Szentesen is telt ház előtt lépnek fel a zenekarok.

Továbbra is nagy az érdeklődés a lapunk által szervezett lakodalmas zenekarok fesztiválja és versenye iránt. A pénteki szentesi és az elődöntő-sorozatot záró makói fordulóra is napokkal korábban elkelt minden jegy. A sikeres szegedi és a vásárhelyi elődöntő után holnap Szentesen is telt ház előtt lépnek fel a zenekarok. A Tóth József Színházteremben a Dél-Alföldi Négyesfogat, a Hegedűs, a Kabala, a Palotai, a Pető és a Martonosi Révész zenekar méri össze tudását. E fordulóból is két együttes kerülhet az április 20-i szegedi fináléba. Ugyanis a zsűri – Pálinkó Lujza táncművész, Kruzslicz Pál, a szentesi művelődési központ igazgatója, Szurdi Zsolt zenetanár, a Gőzerő együttes vezetője, Jurkovics János, az MTV körzeti stúdió vezetője és V. Fekete Sándor, lapunk főszerkesztő-helyettese –, valamint a közönség is tovább juttat egy-egy zenekart. Eddig a szegedi Gera Fivérek Trió, a balástyai Nefelejcs Együttes, a vajdasági Atlantic Zenekar és a vásárhelyi Party Team Band tagja a nyolcas döntőnek. A szegedi fináléra jegyek elővételben már kaphatók a Délmagyarország és a Délvilág ügyfélszolgálati irodáin. Lapunk előfizetőinek 990 forint, másoknak 1500 forintba kerül a belépő. A döntőn egyébként nemcsak a nyolc együttes lép majd fel, hanem az est sztárvendége, Bódi Guszti és a Nagyecsedi Fekete Szemek is.

A műsorból:

Ott fogsz majd sírni
Egy szál harangvirág
Se veled, se nélküled
Aki rózsát kap
Lemegyek a pince fenekére
Legyen a Horvát kertben
100 forintnak 50 a fele
Fényes a cipőm

Dél-alföldi Négyesfogat

A nagymágocsi zenekart 1998-ban négy jó barát alakította. Általános iskolás korukban mindannyian öt évig zeneiskolába is jártak Szentesen. A zenekar átlagéletkora mindössze 22 év. Évente szinte minden szombaton fellépnek, de nem ritka, amikor pénteken és vasárnap is zenélnek. Az együttes tagjai nemcsak egy hangszeren játszanak. Előfordul, hogy egy-egy szám erejéig például a trombitás dobol vagy a dobos helikonozik. Az együttesből ketten – Lévai György és Lucz Zoltán – a szentesi fúvószenekarban muzsikált. A zenekar tagjai között van gyógymasszőr, katonazenész, mezőgazdász és növénytermesztő. Első lakodalmi fellépésük tizennégy éves korukban volt.

Az együttes tagjai: Adorjányi Gábor – ritmusgitár, tangóharmonika, Lévai György – dob, helikon, Lucz Zoltán – trombita, dob, Szabó Kornél – billentyűsök, tangóharmonika.

A műsorból:

Felszállott a vadgalamb
Lőre, lőre cudar lőre
Ha bemegyek a kocsmába
Beterelték a ménest
Országúton hosszú a jegenyesor
Fáj a szívem
Gyere, táncolj cigánylány
Hajlik a rózsafa

Hegedűs zenekar


A négytagú pusztaszeri zenekar hét éve játszik a jelenlegi felállásban. Az együttes magját a Hegedűs család alkotja: apa és két fia. A zenekart is a családról nevezték el. Ahogy mondták „floppymentesen", vagyis „teljesen élőben" zenélnek. A gépzenéket nem szeretik. Évente huszonöt lakodalomban lépnek fel, fix vőféllyel dolgoznak. Szerintük csak ilyen összeszokottan lehet igazi hangulatot varázsolni a lakodalmakban. Az országban mindenfelé zenéltek már, bálokban is felléptek. Külföldön még nem játszottak, de ha alkalom adódik, akkor nem mondanak nemet. A zenekar három fiatalabb tagja a kisteleki zeneiskolában képezte magát. Az együttesben hentes, esztergályos, asztalos és forgácsoló szólaltatja meg a hangszereket.

A zenekar tagjai: Hegedűs István – tangóharmonika, Hegedűs Gábor – szaxofon, Hegedűs Zoltán – szintetizátor, Marton László – dob.

A műsorból:

A kőfalak leomlanak
Felmegyek hozzád
Lakodalom van a mi utcánkban
Jó estét kívánok
Hétre ma várom
Erdő szélén sátoroznak
Három deci köménymag
Afrika

Kabala zenekar


A csongrádi zenekar tagjai már gyermekkoruktól játszanak hangszeren. Érdekesség, hogy mindhármukat Lovász József tanár úr tanította külön órákon. Tóth-György Nándor és Sághi József a csongrádi Kodály Zoltán Általános Iskolába járt trombita szakra, és mindketten a helyi fúvós zenekar kiemelkedő egyéniségeivé léptek elő az idő múlásával. Tizenöt éves koruk óta foglalkoznak könnyűzenével és a jelenlegi együttesük előtt már két zenekarban játszottak. Lovász Csaba általános iskolás kora óta játszik dobon és a szentesi Lajtha László Zeneiskolában tanult jazzdobolást. Emellett rockzenekarok tagjaként is fellépett. Az új zeneszámokat külön gyakorolják be, mivel mindhárom zenész más-más városban – Békéscsabán, Szegeden és Csongrádon – él. A tavaly alakult formáció harminc fellépésen van túl.

Az együttes tagjai: Sághi József – szintetizátor, trombita; Tóth-
György Nándor – szintetizátor, trombita; Lovász Csaba – dob.

A műsorból:

Rámás csizmát visel a babám
Szép a rózsám nincs hibája
Fagy van közepében
Aranyeső
Gyere, táncolj cigánylány
Bubamara
Hosszú fekete haj
Gyelem, gyelem

Martonosi Révész együttes


A magyarkanizsai együttes 1999-ben alakult. Mindannyian sokéves zenei múlttal rendelkeznek. Bár az együttes mulatós-lakodalmas zenét játszik, repertoárján megtalálhatók más zenei stílusok is, valamint saját szerzemények. A vajdasági zenekar az elmúlt néhány évben hat albumot jelentetett meg. Ezek közül négy aranylemez lett, mivel több tízezret eladtak belőlük. A legjobban keresett zenekar a Vajdaságban: a lakodalom előtt már két évvel érdemes őket „lefoglalni". Nem egyszer előfordult, hogy a házasságkötést miattuk halasztották el egy évvel, mert a zenekar már nem ért rá abban az esztendőben. Számos külföldi fellépésük is volt: például a három hónapos ausztráliai turnén mindennap játszottak. Énekesüket a Vajdaságban csak „aranytorkúnak" nevezik.

Az együttes tagjai: Sőreg Mátyás – harmonika, Sőreg Attila – billentyű, Varga Ernő – basszusgitár, ének, Bende István – szaxofon, Böröc László – gitár.

A műsorból:

Akácos út
Szereted-e még
Az a szép
Túl a Tiszán faragnak az ácsok
Sárgul már
Egy asszony miatt
Szerelemre születtem
Arany eső

Palotai zenekar

A csongrádi zenekart a csanyteleki Bernát János alapította öt évvel ezelőtt. A tagcserék után a jelenlegi felállásban két éve játszanak. A zenekarvezető 23 éve játszik lakodalmakban. Az együttes két tagja, a csongrádi Gyöngyi testvérek, 14 évig tanultak zenét, jelenleg a helyi fúvószenekar tagjai. A zenekar minden tagja negyven év alatti. Alapelvük: mindent élőben játszani. Évente 15-20 fellépésre szerződnek. A repertoárjukat folyamatosan bővítik. A bálok, lakodalmak részvevőinek igényeit mindig próbálják követni. Mindannyian megjelentek a szegedi elődöntőn, fontos tapasztalatokat gyűjtöttek. Ezeket a pénteki elődöntőn szeretnének kamatoztatni.

Az együttes tagjai: Palotai István – szaxofon; Bernát János – billentyű; Gyöngyi Norbert – trombita, billentyű; Gyöngyi Zsolt – ütős hangszerek, tuba.

A műsorból:

Bay-Bay lány
Sárgul már a kukorica szár
Lakdalom van a mi utcánkban
Egy asszonynak kilenc lánya
Az a szép
Lemegyek a pince fenekére
Te vagy nekem a csillag
Sínáláté bombá

Pető zenekar

A csongrádi együttes tavaly állt össze. A csapatból senki sem végzett zeneiskolát. A hangszer és a zene szeretetét a génjeikben hordozzák. Gyermekkoruk óta zenélnek. Mindannyian muzsikus dinasztiából származnak, a családban mindennapos a zenélés. Az ősök nagybőgősök, hegedűsök, prímások; elődeik országosan is elismert muzsikus cigányok. A nem hivatásos zenész együttes a megyében általában keresztelőkön és roma lakodalmakban játszik. A szezonban, márciustól október végéig havonta 2-3-szor lépnek fel. A mindennapokban hárman az építőiparban dolgoznak, míg ifjabb Faur Zoltán a szentesi cigány kisebbségi iroda munkatársa.

A zenekar tagjai: Danyi József – ének, tambura; Rácz Géza – billentyű, ének; ifj. Faur Zoltán – szóló gitár, ének; Balog István – gitár, ének.