Tizenhárom év fegyház a szentesi gyilkosnakFelvétel a kedvencekbe

Jogerős ítélet a két évvel ezelőtti szentesi ügyben


2007-03-21

A Szegedi Ítélőtábla jogerősen 13 év fegyházbüntetésre ítélte azt a férfit, aki különös kegyetlenséggel ölt meg egy asszonyt. A két évvel ezelőtti gyilkosságra ma is emlékeznek Szentesen: a holttestet járókelők a Rákóczi utcai kerékpárbolt előtt találták meg, vérbe fagyva.

A rendőrség a tettest még aznap kézre kerítette, a szentesi Balogh Lászlót különös kegyetlenséggel elkövetett emberöléssel vádolták. A táblabíróság tegnap megváltoztatta a megyei bíróság első fokon meghozott ítéletét, mert úgy ítélte meg, hogy súlyosabb büntetést érdemel: a tettes idős asszonyt támadott meg, és nagyon kegyetlen módon oltotta ki annak életét. Az első fokon kiszabott 11 év fegyházbüntetés helyett ezért 13 év fegyházat szabtak ki rá – és ez már jogerős büntetés.

A gyilkosságot Balogh László 2005. május 17-éről 18-ára virradó éjjel követte el. A letartóztatása előtt betanított munkásként dolgozó, nőtlen, vagyontalan, szakmunkásképző iskolát végzett vádlott 17-én barátjával, N. Ferenccel megbeszélte, hogy együtt elmennek szórakozni. Ennek megfelelően este a vádlott megjelent az egyik szentesi sörözőben, ahol két barátja, N. Ferenc és M. Gusztáv társaságában pontosan meg nem határozható mennyiségű sört, tömény szeszes italt fogyasztott el, és leittasodott. Záróra körül hagyták el a vendéglőt, majd a vádlott visszatért, mert szerinte több pénznek kellett volna nála maradnia, mint amennyit a zsebében talált. A söröző felé haladva meglátta a távozó P. Györgyöt és V. Béláné sértettet, akivel ezen az estén korábban nem volt kapcsolata. Megállította őket, és arról kérdezősködött, hogy nem látták-e az általa elveszettnek hitt pénzt. P. György elment, a vádlott és a sértett pedig – pontosan meg nem határozható okból – vitába keveredett.

Balogh megütötte V. Bélánét, aki viszonozta az ütést. A verekedés eldurvult, a vádlott ököllel csapott a sértettre, akinek az arca vérzett, és menekülni próbált, de a vádlott utána rohant. Letépte a nőről ruháinak nagy részét, hanyatt lökte az őt szidalmazó asszonyt, többször megrúgta, összeharapdálta a melleit, majd fojtogatni kezdte áldozatát. A sértett kiabált, ezért a vádlott egy többkilós betontömböt vett magához, amit derékmagasságból többször a sértett fejére ejtett, így összeroncsolva a nő koponyáját. Az asszony sérülései olyan súlyosak voltak, hogy nem sokkal később belehalt a bántalmazásba, életét gyors orvosi beavatkozással sem lehetett volna megmenteni. Holttestét hajnali öt óra körül fedezték fel a járókelők.