Időközi választás SzentesenFelvétel a kedvencekbe

Még egyeztetnek a pártok a képviselőjelöltekről

Balázsi Irén
2007-03-16

Június 10-ére tűzte ki az időközi önkormányzati képviselő-választást a Fábján Sándor elnök vezette szentesi választási bizottság. A pártok és civil szervezetek még egyeztetnek jelöltjük személyéről, de mindegyik higgadt kampányra számít.

Június 10-én lesz az időközi képviselő-választás Szentesen a Fábján Sándor elnök vezette helyi választási bizottság határozata szerint. Mint ismeretes: Janó Tibor, a 2. számú egyéni választókerület MSZP-s helyhatósági képviselője február 24-én elhunyt. A megüresedett képviselői helyre jelöltet ajánlani április 13-ától május 18-áig lehet. A választási kampány június 8-án éjfélig tart.

A jelenlegi testületben Szirbik Imre polgármesterrel együtt az MSZP–SZDSZ-koalíciónak 11 mandátuma van. A Fidesz–KDNP frakcióját 8-an képviselik, a Szövetség Szentes Felemelkedéséért Egyesület színeiben 2, az Együtt Szentesértből 1 és 1 független személy jutott be a testületbe.
A 2. számú egyéni választókerületben a júniusi voksolás eredménye lényegesen nem tudja megváltoztatni az erőviszonyokat. A kormánypártoknak ugyan több képviselőjük van, mint az ellenzéknek, a döntések meghozatalakor azonban eddig is komoly egyeztetésre volt szükség a mérleg nyelvét jelentő civilekkel. Farkas Sándor fideszes országgyűlési képviselő, a helyi szervezet elnöke lapunk érdeklődésére elmondta: március végéig állítanak jelöltet, s azt szeretnék, ha ő meg is nyerné a választást. Ennek ellenére sem gondolja, hogy ez lényegesen megváltoztatná az erőviszonyokat. Farkas nem számít durvaságra a választási kampány során.

Az SZDSZ elnöke, Szűcs Lajos alpolgármester még nem tudott nyilatkozni arról, hogy indítanak-e önállóan aspiránst. Hozzátette: az MSZP-vel nem kezdődtek el a koalíciós tárgyalások. Mint fogalmazott, most új helyzet van, mert az eddigi képviselő mindkét párt számára elfogadható volt. Azt nem tudják, most kit jelölnek a szocialisták. Az MSZP helyi elnöke, Demeter Attila úgy nyilatkozott lapunknak, hogy egyeztetnek majd az SZDSZ-szel, és kérik, támogassa az ő jelöltjüket, akit a jövő héten meg is neveznek. Demeter a kampányról azt mondta: az ajánlószelvényekért nem zaklatják az embereket, és másokat nem fognak lejáratni.

Kérdésünkre azt válaszolta, hogy a Munkáspárttal nem terveznek tárgyalást, mert az előző választások óta nem történt közeledés. A Munkáspárt elnöke, Pap Imre úgy tájékoztatott: szándékaik szerint önállóan indítanak jelöltet, akinek a személyét egy hónapon belül nyilvánosságra hozzák. Az elnök túl sok jót nem vár a kampánytól, hozzátéve: bárcsak a vészmadár szólna belőle.

A Szövetség Szentes Felemelkedéséért Egyesület elnöke, Horváth István azt közölte, hogy hivatalosan még nem döntötték el, indítanak-e valakit a választáson. Meggyőződése szerint a voksolás kimenetelétől akár változhatnak is az erőviszonyok a testületben. Ha a jobboldal vagy a független szervezetek valamelyike nyer, akkor kiegyensúlyozottabb lesz a testület összetétele. Bácskainé Fazekas Márta, az Együtt Szentesért Egyesület elnöke azt mondta: a következő összejövetelükön a „közös bölcsesség dönti el", hogy indulnak-e az időközi választáson.