Augusztusra megépülhet a légi bázis SzentesenFelvétel a kedvencekbe

Balázsi Irén
2007-03-13

Megkaphatja Szentes az egymilliárd forintos mentőhelikoptert, amely vasárnap érkezett hazánkba Ausztriából. A Légimentő Kht. igazgatója, Túri Péter lapunknak azt nyilatkozta tegnap: a gép árához képest minimális a 80 millió forint körüli összeg, amelyből megépíttetnék a dél-alföldi bázisukat a Kurca-parti településen. Szerinte akár augusztusra elkészülhet az új heliport.

A kormány egy évvel el akarta halasztani két új mentőhelikopter beszerzését az osztrák HeliAir Gmbh nevű társaságtól. Ez pedig azt jelentette volna, hogy az idén aligha valósul meg a Szentesre tervezett dél-alföldi leszállóbázis. Mint arról beszámoltunk lapunkban: az Országos Mentőszolgálat korábban már szándéknyilatkozatot írt alá az önkormányzattal, miszerint a vásárhelyi úti repülőtér mellett ad területet a város a mentési központ kialakítására, és anyagiakkal is támogatja a megvalósítást. Megírtuk azt is: a megyei önkormányzat még tavaly elkülönített 15-17 millió forintot, amelyből a mostanra már súlypontinak minősített kórház parkjában kiépülhet a helikopter fogadására alkalmas leszállópálya. Mint ismeretes, mégis megérkezett vasárnap az országba Ausztriából a két új „repülő intenzív osztály", így Szentesen reménykedni kezdtek, hogy csak megvalósulhat a dél-alföldi légi bázis.

Sikerült elérnünk tegnap Túri Pétert, a Légimentő Kht. igazgatóját, aki megerősítette: Szentesre kerülhet az egyik helikopter, amely egymilliárd forintba kerül. Ehhez képest „elenyésző" az a nyolcvanmillió forintnyi összeg, amelyből ki lehetne építeni a szentesi bázisukat. Az igazgató tájékoztatása szerint megvan a gép, a pilóta, az orvosokat és ápolókat akár két héten belül alkalmazni tudnák. A Légimentő Kht. részéről személyi, szervezeti és technikai akadálya nincsen most már annak, hogy megkezdje működését a dél-alföldi légi bázis Szentesen. A megépítéséhez szükséges 80 millió forinttal kapcsolatban úgy nyilatkozott: társadalmi összefogást kellene hirdetni a szomszédos megyékben is, és az ottani önkormányzatok meg cégek is hozzájárulhatnának a mentőhelikopter-központ megépítéséhez. Ha a szaktárca illetékesei látnák a gesztust, az igazgató szerint biztosan mellétennék a még hiányzó összeget. Akkor pedig minden esély megvan arra, hogy augusztusig elkészüljön a légi bázis Szentesen.