Nem zárja be telepeit az ÁrpádFelvétel a kedvencekbe

A madárinfluenzás hisztéria is sújtotta a pulykatartókat


2007-03-12

A pulykatartással foglalkozó nagyüzemek és kistermelők egyaránt nehéz helyzetbe kerültek a takarmányárak növekedése és az értékesítésből származó bevételek csökkenése miatt. A szentesi Árpád-Agrár Zrt. elnök-vezérigazgatója, Csikai Miklós szerint a madárinfluenzával kapcsolatos hisztériakeltés is jelentős károkat okozott az ágazatnak. Csikai cáfolta, hogy felszámolják a pulykatelepeiket.

A szentesi Árpád-Agrár Zrt. pulykatelepeit évtizedek óta az élen jegyzik az országban részint az állomány nagysága, részint pedig a minősége alapján. Csikai Miklós elnök-vezérigazgató, egyben a Magyar Agrárkamara elnöke nem titkolja, hogy nehézségekkel küzd az ágazat. Azt viszont határozottan cáfolta lapunknak, hogy felszámolják a pulykatelepeiket. Annál is inkább, mivel több mint ötven család megélhetése is függ ettől. A kistermelőknek ugyanis ők adják az előnevelt, hathetes madarakat, és segítik a piacra jutásukat is a szarvasi székhelyű élelmiszer-feldolgozó cégnél, a Gallicoopnál.

Az elmúlt évben ötmillió kilogramm terméket állítottak elő a kistermelőkkel együtt, ebből a mennyiségből kétmillió kilót az Árpád pulykatelepein. Az állatokat a beszerző és értékesítő szövetkezeten keresztül adják el a szarvasi feldolgozó társaságnak. A fogyasztás visszaesését Csikai Miklós azzal is összefüggésbe hozta, hogy már a 2005-ös madárinfluenza-járvány „tálalása a média által rombolta a piacokat". A pulykatartásra kedvezőtlenül hatott továbbá az egész Európára jellemző takarmányhiányból adódó áremelkedés, másrészt pedig a felvásárlási árak jelentős csökkenése. Ezeknek pedig az lett a következménye, hogy a pulykatenyésztés jövedelmezősége megszűnt.

Csikai szerint nagy dolognak számít, ha valaki nullára tudja kihozni a tevékenységet. Az Árpád mindenesetre meg akarja tartani az uniós normáknak mindenben megfelelő állományt, hogy megakadályozza, hogy bizonytalan eredetű külföldi élelmiszerek kerüljenek a hazai üzletekbe. Minden lehetséges magyar és EU-fórumon küzdenek, hogy a pulykatartás jövedelmezőségéből a termelőknek is jusson.

A szentesi székhelyű Tisza menti Pulyka Kft. 2004-ben alakult, ennek az ügyvezetője Árok Pálné. Ez a társaság veszi meg az Árpád Zrt.-től és a kistermelőktől a nagy súlyú madarakat, amelyeket a Gallicoopnál értékesít. A kft. az előző esztendőkben évente 500 ezer jószágot juttatott piacra, ám ez mostanra több mint tíz százalékkal csökkent. Az ügyvezető elmondta, hogy a takarmány- és az átvételi ár közötti nagy eltérés miatt már több kistermelő jelezte náluk, hogy felhagy a pulykatartással. Hozzátette: a madárinfluenza elleni védekezés is jelentős kiadásokkal járt a termelőknek.