Geönczeölről semmit sem tud a feleségeFelvétel a kedvencekbe

A szentesi orvos Nagyfára vagy a tököli rabkórházba kerülhet


2007-03-08

Egy hete nem tud Geönczeöl Tiborról (képünkön) felesége, aki a börtönkapuig kísérte a szentesi baleseti sebészt. Éva asszony azt mondta, fogalma sincs, hová került és hogy van párja. Lapunk érdeklődött a Büntetés-végrehajtás Országos Parancsnokságán, de ott személyes adatokra hivatkozva nem árulták el, hol helyezték, helyezik el véglegesen a szentesi orvost.

Egy hete vonult be a szegedi Csillag börtönbe Geönczeöl Tibor. A szentesi baleseti sebészt – akire tavaly három év börtönbüntetést szabott ki a Csongrád Megyei Bíróság csalás és magánokirat-hamisítás miatt, amit a köztársasági elnök egy évre mérsékelt – családja is elkísérte a börtönkapuig. Azóta viszont a hozzátartozók semmit sem tudnak a családapa hol- és hogylétéről. A doktor felesége, Éva asszony lapunknak annyit tudott mondani, hogy egy hete nem beszéltek vele, nem tudják hová került. Hozzátette: korábban meg sem fordult a fejükben, hogy a kapcsolattartást hogyan, miként oldják meg.

Nem téma az ügy

A szentesi kórház baleseti osztályán egy orvos – neve elhallgatása mellett – azt mondta lapunknak, hogy Geönczeöl Tibor még az ősszel elbúcsúzott osztályos kollégáitól, azóta viszont nem látták az intézményben. Az orvos sajnálja Geönczeölt, hiszen sok embert gyógyított meg, de az ügye nem téma az orvosok körében, nem beszélnek róla. Ő is lapunkból értesült arról, hogy egykori munkatársa február 28-án börtönbe vonult.

Geönczeöl Tibor elhelyezéséről megkérdeztük volna a Szegedi Fegyház és Börtönt, de onnan a Büntetés-végrehajtás Országos Parancsnokságára (BVOP) irányítottak bennünket. Személyes adatokra hivatkozva ott sem árulták el, hová kerül végleg a szentesi orvos. Csak annyival egészítették ki válaszukat, hogy a fogva tartottak intézeti elhelyezése többek között függ a bíróság ítéletétől, a családi kapcsolatok tartása miatt a korábbi lakhelyétől, a munkalehetőségektől és a biztonsági szempontok kerülhet.

Úgy tudjuk, hogy jelenleg az elítélt „befogadása" történik. Miután ez az eljárás lezárult, elszállítják oda, ahol letölti büntetését. Mivel börtönbüntetésről van szó, és a kapcsolattartáshoz is az van legközelebb, elképzelhető, hogy Nagyfára kerül Geönczeöl Tibor. Mindazonáltal az sem kizárható, hogy a tököli rabkórházban helyezik el a sebészt, hiszen az ítélet nem tiltotta meg, hogy gyakorolja hivatását, ráadásul ezt börtönbe vonulása előtt maga kezdeményezte. 


Havi egy látogatás

A BVOP honlapja szerint „a fogva tartott által megjelölt személyek részére a látogatásról az intézet a fogva tartott útján küld értesítést". Az elítélt havonta egyszer, egy időben két 18 éven aluli és két nagykorú látogatót fogadhat. A látogatás időpontját, időtartamát a parancsnok határozza meg, alkalmanként harminc percnél rövidebb nem lehet, a látogató kérelmére harminc perccel meghosszabbítható. Ugyanitt az is szerepel, hogy a rab havonta legalább egy csomagot kaphat, illetve küldhet, telefonálni pedig csak a kijelölt helyen szabad, mégpedig az adott házirend szerint.