Geönczeöl bevonult a Csillag börtönbeFelvétel a kedvencekbe


2007-03-07

Bevonult a Csillagba a szentesi baleseti sebész, dr. Geönczeöl Tibor. Hároméves börtönbüntetését a köztársasági elnök mérsékelte egy évre tavaly – miután országszerte csaknem háromezren kérték aláírásukkal a sebész, és majdnem ugyanennyien a vele együtt elmarasztalt kórházigazgató ítéletének enyhítését. Geönczeöl további halasztást kért, de a bíróság elutasította a kérelmét.

Dr. Geönczeöl Tibor megkapta a börtönbe szóló behívót, és február 28-án megjelent a lakóhelye szerinti legközelebbi büntetés-végrehajtási intézetben, a szegedi Csillagban – tudtuk meg dr. Gerő Tamás ügyvédtől.

A szentesi baleseti sebészre tavaly három év börtönbüntetést szabott ki jogerősen a Csongrád Megyei Bíróság csalás és magánokirat-hamisítás miatt. Az ítélet szerint a szentesi kórház osztályvezető főorvosa 1997 és 2001 között 173 külföldi beteget látott el 215 alkalommal, sürgősségi ellátás címén, ezzel társtettesként – Kovács Ágnes volt főigazgatóval együtt – 65 millió forinttal károsította meg a magyar államot.

Az ítélet után a városban összefogtak a két orvos tisztelői, barátai, akik úgy ítélték meg, túl szigorú volt az ítélet. Aláírásgyűjtést kezdeményeztek. Összesen 5689-en gondolták úgy, hogy kegyelmet kellene adni: Kovács Ágnes mellett 2695, Geönczeöl mellett 2994 aláírás gyűlt össze. Sólyom László köztársasági elnök ezután úgy döntött, hogy Kovács Ágnes egy év hat hónapos börtönbüntetését két évre felfüggeszti, Geönczeöl esetében a három év szabadságvesztést egy évre mérsékeli.

A baleseti sebész akkor lapunknak azt nyilatkozta, nem olyan hibát követett el, amiért szégyenkeznie kellene, hiszen végül is meggyógyította azokat az embereket. Feltételezte, hogy az ellene indított eljárás koncepciós ügy volt – a pénzről azonban nem beszélt. Azt viszont mondta, ha már így alakult, szeretne börtönkórházban dolgozni.

Az orvos halasztás iránti kérelmet nyújtott be, közeli nyugdíjazása miatt szerette volna elérni, hogy még egy hónapot várhasson a börtönbüntetéssel, de a kérelmet a bíróság elutasította. Ezután szerettük volna megszólaltatni, de nem akart nyilatkozni többé. Az ügyvéd elmondta, a Legfelsőbb Bírósághoz beadtak egy felülvizsgálati kérelmet, amelyről áprilisban döntenek.