Rossi a példaképe Paczali SománakFelvétel a kedvencekbe

Sikeresen szerepelt a gyorsasági motorozásban


2007-03-01

Egy versenyző akkor válhat az általa imádott sportág legjobbjává, ha minél hamarabb el kezd vele foglalkozni, és ily módon minél hamarabb bizonyíthatja érettségét az általa választott mozgásformában. Fényes példa erre a hétéves szentesi Paczali Soma, aki 2006-ban sikeresen szerepelt a gyorsasági motorozásban.

Paczali Soma még csak elsős az általános iskolában. Ilyenkor a legfontosabb az alapok megtanulása, legyen szó a tanulásról vagy a sportról.

– Négyévesen már láttam gyorsasági motorversenyeket, azóta tart a vonzódásom hozzá. Igyekszem az időmet úgy összeegyeztetni, hogy az iskola és a mozgás sem szenvedjen hátrányt a másik kárára. A versenyzéshez napi egy edzés elég, ám a továbbfejlődéshez több kellene. Mindez pedig anyagilag megterhelő lenne – mondta a hétéves Soma.
A fiatal tehetség szavaihoz csatlakozott az édesapa, Paczali Csaba, aki elmondta, a motorozást nem tartja veszélyesebbnek, mint a játszótéren való focizást. Ott is komolyan megsérülhet, ha nem figyelnek rá kellőképpen. Éppen ezért ellenőrzött keretek között próbálja kiépíteni Sománál a sportágat.

Nagy kérdés, vajon ilyen fiatalon hogyan vezethet a szentesi diák?
– Nem kell jogosítvány, hanem egy motorsportszakosztályhoz kell tartoznunk. Mivel ilyen nincs a környékünkön, ezért a kiskunhalasi klubhoz csatlakoztunk. Az egyesületnél a vezetők döntik el, érett-e a gyerek tudása, hogy versenyzői licencet, engedélyt kapjon. A pályára csak ennek megléte után mehet fel – mondta az apa. Még hozzátette: a gyerekek áttételtől függően 80–90 km/h-s sebességet érhetnek, ez pedig felmehet akár 140 km/h-ra is, ha nagyobb tudású motort kap.

A későbbi jó eredményhez mindenesetre minden megvan Somában, hiszen tavaly az ötven köbcentis automata, illetve a nyolcvanöt köbcentis félautomata kategóriában indult, és a korcsoportjában (6–8 évesek) az öt tavalyi körviadalon ő volt az első. Az összevont kategóriában, ahová már a 10–12 évesek is beletartoznak, a 4–5. helyen végzett. Hét évével ő Csongrád megye legfiatalabb gyorsasági motorosa, ráadásul a tavalyi volt az első versenyév, amelyben Soma a vártnál többet teljesített.

Az utazásokat és a nevezési díjat a családi kasszából fedezik, technikai segítséget pedig Brezovai Sándortól kapnak. A szükséges alkatrész, háttér, illetve a nagyobb kategóriás motor egyaránt adott, utóbbi szerelés alatt van.

– Szeretnék profi sportoló lenni, és ebből megélni. A magyar bajnokság mellett a nemzetközi mezőnyben is meg akarom méretetni magam, példaképem is van: az olasz Valentino Rossi – sorolta végül egészen merész terveit Soma.

Dunás Varga Zoltán