Összevonják a könyvtárakat SzentesenFelvétel a kedvencekbe

Nem kaszál belőle az önkormányzat

Balázsi Irén
2007-02-27

Áprilistól összevonják Szentesen a városi bibliotékát és a gyermekkönyvtárat. Az önkormányzat szerint ez nem kaszálást jelent anyagi szempontból, hanem a lehetőségek jobb kihasználását.

Nagy megrázkódtatást nem jelent, hogy az önkormányzat összevonja a két intézményt – mondta G. Szabó Lenke, a Városi Könyvtár Kht. ügyvezető igazgatója, aki áprilistól nemcsak a felnőtt-, hanem a gyermekkönyvtár munkatársait is irányítja. A képviselő-testület döntése azért nem hatott a meglepetés erejével, mert 1997-ig egy bibliotéka volt Szentesen. A felújított volt zsinagógába amikor beköltözött a városi könyvtár a Petőfi utcai épületből, annak a helyiségeit kapták meg a gyerekek. Az itteni könyvtárosokat közalkalmazottakként foglalkoztatták, s az intézmény csak részben volt önálló. Áprilistól új szerződésük lesz a munkatársaknak, ám mindazok a juttatások megilletik majd őket, amelyeket a közszférában kaptak.

A város alpolgármestere, Szűcs Lajos szerint a két intézmény összevonásának a hozadéka nem forintban mérhető, nem lehet „kaszálni" rajta. Megtakarítást csak a gyerekkönyvtár vezetői pótlékának megvonása hozhat, valamint az, hogy az adminisztrációt a városi könyvtárban végzik. A közös irányításnak inkább az lehet a haszna – még akkor is, ha nem egy épületben van a két intézmény –, hogy a feladatokat jobb szervezéssel összehangolhatják. – Így nem kétfelé húznak – tette hozzá az alpolgármester. Az olvasók pedig semmi hátrányát nem érzik majd az átszervezésnek.

A Városi Könyvtár Kht. ügyvezető igazgatója tervezi, hogy a két bibliotékának közösen szerzik majd be a kiadványokat, így nagy kedvezményt kaphatnak. Meggyőződése: a gyerekkönyvtár jobban jár az összevonással, mert a kht. néhány feladatot átvállal. Példaként említette, hogy a köteteket feldolgozva kapnák meg a Petőfi utcában dolgozó kollégáik. Az átszervezés után egyébként az eddigieknél még hatékonyabban tudják hasznosítani a tárgyi feltételeket, és közös pályázatokat is készítenek újabb források elnyerésére. Nem szólva arról, hogy szükség esetén a könyvtárosokat megkérhetik: a másik épületben végezzenek el egy-egy feladatot. G. Szabó Lenke reményei szerint jól fog működni a kht.